Internbråk bland högerextremister

Först inträffade Kinnunen-affären där en kvinnlig medlem i Sverigedemokraterna överfölls. Eller så överfölls hon inte. Hela historien har visat sig vara mycket oklar och mycket tyder på en intern uppgörelse inom extremhögern.

Efter det har vi sett ett allt grövre våld bland/från högerextremister, med ett flertal brutala överfall på förbipasserande personer, politiska motståndare inom vänstern och på andra nazister. Det senaste gäller en knivhuggning i Brunnsparken i Göteborg. Där det finns uppgifter på att den knivhuggne skulle kunna vara högerextremist själv. Det är osäkra uppgifter och det behöver inte vara så.

Det verkar nu som det finns flera orsaker till det ökande våldet från de högerextrema sekterna. En är att de börjar gå ut på gatorna för att sprida propaganda om Salem-marschen. Något som ju alltid möts av motdemonstrationer. Den andra orsakerna till det råare våldet är motsättningar inom den högerxtrema miljön. Motsättningar mellan olika organisationer som SMR (Svenska Motståndsrörelsen), NSF (Nationalsocialistiska Front) och nätverket kring Info-14.

Dvs samma typ av problem som kan ha varit anledningen till överfallet på den Sverigedemokratiska kvinnan. Även om den nazistiska miljön med det grova våldet väl får anses vara relativt skild från den sverigedemokratiska miljön så är det samma mekanismer som verkar inom en politisk kultur där styrka, machismo etc hyllas. Mekanismer som lätt skapar konkurrensproblematik och leder till våld, då man i ideologin ofta förhärligar det sistnämnda.

Det har inget med våld från vänstern att göra däremot. Vilket tycks vara favoritteorin bland en del plyschvänsterfolk som exempelvis Anna-Lena Lodenius. Enligt henne bär AFA en del av ansvaret för det råare högerextremistiska våldet. Vilket ju verkar helt taget ur luften och sakna all form av logik och bevisföring. Att dessutom jämföra extrema våldsbrott som mord, mordförsök, grov misshandel osv som extremhögern ägnar sig åt, med den typen av skadegörelse och slagsmål vid demonstrationer som AFA och andra på vänsterkanten gör sig skyldiga till, är som jag ser det, i högsta grad osmakligt och falskt.

Observera också att det faktiskt inte finns någon ökning av av högerextremt våld. Snarare en minskning de senaste åren. Påståenden med motsatsen är helt enkelt inte sanna och de baseras inte på den statistik som finns.

Läs mer: Arbetaren, ETC, Expo
Borgarmedia: GP
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements