Det är fler som jobbar svart än som betalar svart

Detta självklara faktum tar Göran Skytte som utgångspunkt för att prata om dubbelmoral. Men det handlar inte om dubbelmoral. Det handlar inte om moral. Människor som för sin överlevnad är hänvisade till att ta de få jobb som finns för dem kan bli tvingade till att arbeta svart.

Det handlar om sådan människor som de studenter som tvingades arbeta svart på hamburgerbarer, det handlar om papperslösa som tvingas arbeta svart på landsmäns restauranger. Det handlar om hantverkare som måste acceptera svart betalning då de rika de ska utföra jobbet åt inte vill betala arbetsgivaravgift etc.

För Göran Skytte är den senare, som inte har möjlighet eller råd att agera annorlunda, den värste brottslingen. För mig är den rike person som av girighet, som av politiska skäl, inte vill betala skatt eller betala vita löner som är den större skurken.

För utan dessa rika människor som betalar svart, trots att de kan betala vitt, skulle mycket av de svarta jobben försvinna. Det är få som betalar svart. De betalar till många. Den lilla eliten av rika människor i eliten, uppnebarligen ofta moderater är de som håller den svarta betalningskarusellen igång. De har råd att sluta med det. Men gör det inte av politiska skäl eller av girighetsskäl.

För att bli av med svartjobben är det alltså effektivast och enklast att sätta dit de få som betalar. De är dessa människor som hotar demokratin och välfärden genom sitt agerande. De fattiga som tvingas acceptera svarta löner (antalet sådana personer ökar förmodligen pga regeringens politik) hotar varken demokratin eller välfärden.

Görna Skytte försöker skuldbelägga offren. Offren för en orättfärdig borgerlig politik. Där rika fuskar och fattiga får betala. Där rika förstör välfärdssytemen som fattiga behöver. Det är orättfärdig och ohederligt av Skytte att skuldbelägga de redan utsatt och de fattiga. Jag fördarar att klaga på de politiskt ansvariga i landet. På de som genom olagliga aktioner och en reaktionär politik hotar välfärden och demokratin. Dvs borgarregeringen, borgarklassen, de rika, eliten, överklassen.

Men som tur är så är folk i allmänhet klokare än den arrogante Skytte. Därför minskar regeringens popularitet konstant.

Intressant?
Bloggat: Jinge
Borgarmedia: SVD, DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

8 svar på “Det är fler som jobbar svart än som betalar svart”

 1. Jag har anlitat en uppsjö av hantverkare genom åren och det är ingen av dessa som erbjudit sina tjänser vitt. Tvärtom så har dom sett rätt skrynkliga ut när man frågat om man kan få ett kvitto. Det finns inget tvång från någon s.k överklass att folk ska arbeta svart. Hantverkare m.fl från ”arbetarklassen” vill helt enkelt arbeta svart för det lönar sig bättre. Så länge Sverige har sjukt höga skatter så kommer detta alltid att vara lockande för de som utför jobbet. Dina typiskt kommunistretoriska exempel ur Uppdrags Gransknings programutbud är extremfall och handlar inte om det brett förekommande utbudet av svarta tjänster. De flesta som arbetar svart är välmående folk från arbetarklassen och det inser säkert du också om du tänker till lite utanför dom fyrkantiga barrikadramarna.

 2. Ulf Nilsson-epigonen Göran Skytte levererar i dagens SvD en bredsida mot den svenska vänstern – NI ÄR SKATTESMITARE!

  Jag citerar:
  ”Det kan naturligtvis låta klatschigt för en del. Men förlåt en yngling. Det finns som sagt en annan sida av myntet: för varje ‚Äùborgerlig överklassare‚Äù som betalar svart, finns det en person som jobbar svart.

  Och denne svartjobbare är ‚Äì om det handlar om att måla ett staket, laga en kran, etc ‚Äì sannolikt inte en överklassare med högersympatier, utan har troligen helt annan profil, om ni förstår vad jag menar.”

  Här gör Göran Skytte sig skyldig till samma tankekollaps som den nationella högern när de tror att alla invandrare per automatik är vänster. Bara för att man jobbar med händerna är man inte vänsteranhängare!

  Det är knappast målerifirmans anställda som föreslår köparen att ”Vi tar det svart, va?” Eller den anställde på rörfirman. Om de inte drar in pengar till företaget på ett jobb,vad händer? ”Hörrudu, hur gick det staketet hos Skyttes?” ”Vi enades om att ta det svart…”

  De som har förutsättningar att göra svarta jobb är naturligtvis småföretagarna, och då endast de jobb som är lönande ur skattesmitarsynpunkt. De flesta småföretagare är inte vänster, om ni nu trodde det…

 3. Har det aldrig slagit dig att det kan vara svårt att hitta en barnflicka, städerska eller hantverkare som vill jobba vitt?

  Har man ”tvingats” ta emot svarta pengar så är det ju inte svårare än att man rapporterar in detta till skatteverket och betalar sina skatter. Eller tror du att köparna av svarta tjänster hotar svartjobbarna till livet om dom skulle tjalla?

 4. Egenanställda hantverkare etc utgör mellan 2 och 5% av arbetskraften i Sverige. Majoriteten av dess fuskar nog inte. Totalt blir deras andel av ett eventuellt fusk statistiskt försumbart.

  Jag har aldrig haft problem att hitta hantverkare som jobbar vitt. Dyrare för mig och bättre för dem. Inte heller att hita hantverkare som vill jobba svart men dem har jag inte valt.

 5. Strutsman – Om du kan tänka dig att betala lite mer, så att barnflickan får ut lika mycket pengar men du betalar dessutom skatt, så tror jag inte någon barnflicka kan klaga. Varför skulle de? De får ju lika mycket pengar och håller sig till lagen.

  Men eftersom de flesta rika som tycker sig ha råd med barnflicka eller städare vill anställa arbetare som verkligen inte har råd med en egen barnflicka eller städare, men som dessutom är billiga så betalar de svart. För de rika vill sällan skiljas från sina pengar, även om det är för att både betala god lön och hålla sig till lagen. Det exemplet ser vi tydligt hos moderater och andra från överklassen som har det gott ställt men ändå anlitar svart när det finns många firmor som gör det lagligt och vitt.

  Helt enkelt – jag tror det finns extremt få som vill betala svart, om de kan få lika mycket pengar vitt. Problemet är de som betalar ut pengarna, som inte tycker sig ha råd med att betala lite mer, trots att tjänsterna som utförs är till största del lyxtjänster. Något annat kan man inte säga om barnflickor och städare som städar din stora villa som du själv är för upptagen för.

 6. Om du tar emot pengarna för att överleva, för att du är fattig, är du lika skyldig som den som har råd att betala mer, men inte gör det?

  Är den svältande som stjäl bröd lika skyldig som den rike som gör det samma?

Kommentarer är stängda.