Sverige neutralt? – inte en chans

Det är ju självklart att Sovjet inte litade på att Sverige var neutralt. För vi var ju inte neutrala. NATO och USA hade fri tillgång till svensk underättelsinformation. Officerare från NATO och USA blav inbjudna att besöka hemliga svenska baser osv. Neeutraliteten var något som bara fanns i ord. I handling var vi och är vi ett land som är klart associerat med västmakterna och NATO. Så har det alltid varit.

Naturligtvis är det därför inte underligt om Sovjet spionerade på Sverige. Även om det kanske inte skedde med så spektakulärt agerande som ubåtsbesök, utan kanske mera med vanliga spioner. Personer som snokade, betalade uppgiftslämnare och skaffade sig interna källor inom den svenska militären som Wennerström och Bergling. Det behövs kanppast några ubåtar för sånt.

Inte heller vore det underligt om NATO testade det svenska försvaret genom att på olika sätt kränka svenskt territorium. De behövde ju veta hur duktiga svenskarna egentligen var. Att man hade tillgång till den mesta informationen om det svenska försvaret innebar ju inte att det var på det sätt som svenskarna hävdade. Lite träning kunde ju inte heller skada.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Nazister gör bort sig i Österrike « Trottens Betraktelser()

 • Så du tycker det var fullt naturligt att NATO testade den svenska beredskapen med ubåtar, men tror inte att Sovjet gjorde det?

 • Anders_S

  Förutom fyllekörningen i Karlskrona skärgård är det bara NATO-ubåtar som kunnat bevisas. En tvingades upp på västkusten exempelvis (Källa GP). Så vi får väl utgå från att NATO-ubåtar fanns och att Sovjet-ubåtar kanske fanns. När det gäller NATO-ubåtar behöver vi alltså inte tvivla, men det kan vi göra vad det gäller Sovjet-ubåtar.

 • Apan

  Inte skuggan av en chans att den strandsatta ubåten utanför Karlskrona var en fyllekörning och helt ”oskyldig” och det är ju den enda BEVISADE utländska ubåten i svenska vatten. Lämna gärna en länk till GP på den upptvingade NATO ubåten.

 • Anders_S

  Apan: Om ubåten i Karlskrona tycker vi olika. Och det är svårt att länka till en tidningsnotis från den tiden när det begav sig. Finns liksom inte på nätet.

 • Apan

  Kan du ju ha en poäng i. Får gå till biblioteket.

 • Anders_S

  Apan: Det är inte det enda som tyder på NATO-ubåtar. De finns flera forskare och författare som hävdar att NATO-ubåtar rapporterats, men att det hemligstämplats. Thunander är en.

  Sök på Thunander + ubåt så hittar du artiklar om detta.

  Sen är det ju iofs så att det ena inte utesluter det andra.

 • Pingback: Den potentielle våldtäcksmannen | Proletärbella()