Blev Betancourt i själva verket frigiven?

Det verkar som om det kan var så att Ingrid Betancourt inte alls blev fritagen, utan snarare frigiven. Detta efter att en stor lösensumsma betalats ut till FARC för hennes och de andras frigivning. Detta enligt den schweiziska radion och ett antal tidningar runt världen:

The 15 hostages released on Wednesday by the Colombian army ‘were in reality ransomed for a high price, and the whole operation afterwards was a set-up,’ the radio’s French-language channel said.

Saying the United States, which had three of its citizens among those freed, was behind the deal, it put the price of the ransom at some $20 million.

The radio said its source was ‘close to the events, reliable and tested many times in recent years.’

The report added said the wife of one of the hostages’ guards was the go-between, having been arrested by the Colombian army. She was released to return to the guerrillas, where she persuaded her husband to change sides.

Frankrike, Schweiz och Spanien har under en tid förhandlat med FARC på den colombianske presidentens uppdrag.

Om uppgifterna i den schweiziska radion är korrekta är allt vi sett de senaste dagarna kring Betancourts ”fritagning” en PR-kupp iscensatt av USA tillsammans med Colombias regering, förmodligen är också de tre förhandlarländerna, inklusive Sarkozy och Frankrike, då också inblandade i propagandaoperationen.

En PR-kupp iscensatt precis när John McCain besökte Colombia. Att besöket av McCain i Colombia och den så kallade fritagningen skulle sammanträffa av en slump verkar för mig ganska osannolikt. Istället förstärker det bilden av det hela faktiskt var en förhandla frigivning mot en betald lösensumma och ingen fritagning alls.

Intressant?
Bloggat: Proletärbella, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DB, PDK, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lennart Regebro

  För det första, varför måste sammanfallet av besöket och fritagningen innebära att det inte var en fritagning? Om det nu finns ett sammanhang, borde det inte vara mer sannolikt att man beslutar att genomföra fritagningen under besöket för att sätta McCain i god dager?

  Och för det andra, så är det du säger nu att McCain har sådana kontakter med Columbias regering att han kan samordna en betalning och en fejkad fritagning som till och med lurar dom fritagna. Allt som en del i hans presidentkampanj.

  För han är inte president än, vet du.

  Det hela verkar lite väl konspiratoriskt för dig, måste jag säga. Det här här mer hemma på en ”Bush bombade WTC”-sida. 🙂

 • Pingback: FARC - vad är sant och vad är osant? | Svensson()

 • Apan

  Spelar det egentligen någon roll ? Hon plus ett antal andra är fria efetr att varit frihetberövade i åratal av banditer i Colombias djungel som aldrig (troligen) kommer få sitt rättmätiga straff. Att sedan sitta och ondgöra sig om en eventuell (långsökt) PR kupp från USAs sida visar ju på omåttlig enögdhet måste jag säga.

 • Pingback: Chavez, FARC och Betancourt | Svensson()