Knarkhandeln och Afghanistan

Del 6 av 7 i serien Heroin

Det har för den insatte varit känt under en längre tid att Karzai är en av de som tjänar pengar på och skyddar handeln och tillverkningen av heroin i Afghanistan. Att det är så är helt enligt det mönster som vi sett under tidigare US-amerikanska krig i världen, till exempel under Vietnamkriget. Det har också bevisats att personal från de privata arméerna, från legosoldatsbolag som anlitats av CIA eller nån annan US-amerikansk underrättelsetjänst eller myndighet ofta smuggla knarket ut ur produktionsområdet. Exempelvis i Colombia.

Förmodligen är det också så att en del av heroinet från Afghanistan också smugglas ut från landet av amerikanska legosoldater och amerikanska soldater. Legosoldatsföretagen har ofta verksamhet i det forna Jugoslavien och Kosovo. Områden som är bas för den vidare distributionen ut i Europa, både för heroin och kokain.

Det kan kort och gott var så enkelt att bolagen antällt en del folk som egentligen är medlemmar av något kriminellt nätverk. Något som är känt att bolagen ofta gör. Inte för att personerna är kriminella, utan för att den typen av människor som är yrkeskriminella också är samma typ av människor som blir yrkessoldater. Sammanflätning av privata arméer och gangsterverksamhet är flitigt förekommande och väl känd.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Series Navigation<< Sydostasien och heroinet – opiummonopolenHeroinets väg till Sverige 2 >>
Advertisements