Korrekt att skjuta upp försvarsbeslut

Jag är av åsikten att Sverige på sikt bör avveckla försvaret. Att lösa konflikter och problem med krig och våld borde för länge sen ha sorterats bort från människans problemlösningsarsenal. Därför tycker jag nog att den borgerliga regeringens olika nedskärningsförslag när det gäller försvaret är bra. De är en bit på rätt väg. Samtidigt är jag inte dummare än att jag inser att det kan finnas problem med att avveckla försvaret. Därför är det också riktigt av regeringen att utifrån vad som hänt i Georgien utvärdera de förslag man har kring försvaret.

Nu tror jag inte att det blir så stor skillnad, eftersom georgienkriget har väldigt liten bäring på nordiska förhållanden. Vi har ingen tokig nationalistisk regering i Norden av samma typ som Saakasjvilis regim. Nog föratt de nordiska länderna är medlemmar i Nato eller mycket USA-vänliga, men jag har svårt att tänka mig att något nordiskt lands regering skulle ge sig på ett i praktiken sjävständigt land som Sydossetien. Jämförbart vore på nåt sätt om Sverige eller Finland började bombardera Åland för att Åland borde var en helt integrerad del av Sverige eller Finland. Eller att Danmark bombade Thorshavn för att få Färöarna att ge upp allt som gör dem mer oberoende av Danmark.

Om sen bara de baltiska länderna började behandla sin minoriteter på ett korrekt sätt och Reinfeldt avskedade utrikesminister, tillika krigshetsaren, Carl Bildt så skulle alla större säkerhetsproblem i Norden vara bortröjda.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt,
Borgarmedia: SVD1, SVT, DN1, DN2, DN3, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements