Märkliga turer i AMF-härvan – Lundby-Wedin avgår inte

AMF:s styrelse hävdar att företaget AMF Pension betalat ut mer pengar till Christer Elmehagen än vad styrelsens beslutat om och att Christer Elmehagen därför ska betala tillbaka stora summor till företaget. Styrelsen i AMF, inklusive LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin menar att man blivit förda bakom ljuset av företagsledningen:

”Den revisorsutredning som presenterades för AMF:s styrelse på söndagen visar att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i förre vd:n Christer Elmehagens pensionsvillkor. Den visar också att det felaktigt har betalats ut alldeles för stora pensionsinbetalningar till Christer Elmehagen. LO kommer därför kräva att pengarna återbetalas”, heter det i ett pressmeddelande som kom strax före presskonferensen.

Återbetalningskravet gäller också de belopp som Elmehagen tjänade på att flytta sitt privata pensionssparande innan AMF:s återtag.

”Nu har utredningen redovisats för styrelsen och jag är bestört över vad som nu visar sig ha skett bakom ryggen på oss i styrelsen i AMF”, skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i pressmeddelandet.

Det kan säkerligen vara ås. Sådan ahändelser är inte helt ovanliga i föreningslivet, så varför skulle de vara ovanliga inom företagsvärlden. Men lite märkligt är det ändå. För man kan ju läsa årsredovisningar och se att utbetalningarna gjort och id et läget har man ju möjlighet att agera om man anser att det skett nåt felaktighet. Så Wanja-Lundby-Wedin har kanske inte deltagit i något beslut om stora bonusar, men å andra sidan har hon inte agerat mot det hela tidigare. Så hon har antingen inte läst eller inte förstått årsredovisningen. Sköter man verkligen sitt jobb som styrelsemedlem då?

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Röda Berget, Stenudd, Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, SDS1, 2, AB5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dimridå……..

  …..och ingenting annat.I övr. vem trodde att hon skulle avgå? Bortförklaringar från samtliga inblandade och en ovanligt tystnad från alla politiska schatteringar är signifikant.Jag undrar bara varför är dom så tysta? det kan inte vara så att många är insyltade någonstans och då är det bättre att ligga lågt?

  Girigbukar var namnet…

 • Anders

  Micke: Det ligger i alliansens intresse att Lundby-Wedin sitter kvar, därför tystnaden.

 • Lars-Göran Nilsson

  Hej som stor men svag människa p.g.a. sjukdom blir jag så förbannad och besviken den ena efter den andre i min generation beter sig som svin och egoistiska bulldozers.
  Har ett antal år haft möjligheten att åka till Thailand detta p.g.a att därnere lärt känna en familj som jag hjälper med det jag kan och de hjälper mig att ta del av deras hem och kultur , vilken skillnad på dessa människor och Wanja Lundberg-Wallin det blir för mig solförmörkelse när jag ser och hör denna dam yttra sig hur kan hon ha mage att hävda att hon inte visste något hur kan man uppbära så stora ersättningar för att inte läsa in styrelsehandlingarna? OBEGRIPLIGT, nej släng ut hela högen titta bara på en sådan person som Åsa lindeborg reko, har samvete, vågar ställa upp, ja name it, det är sådana jag vill ha på regissörstolen nu vid min ålderdom, Ni 40-talister som inte lyckats ännu ge upp, det kan bara bli kaos om Ni fortsätter att gynna varandra, geötfatet är väl snart tomt, Lycka till Åsa och Ni andra starka unga människor vi behöver Er.

  Lars-Göran Nilsson

 • Rolf

  Mycket märkliga turer från Wanja.
  – Hon är lurad! Av vem?
  – Hon har inte förstått! Vet hon inte vad hon skriver på? Förstår man inte vad som pågår kanske man ska fundera på om man skall vara kvar!
  – Hon är besviken! På någon som hon i 10 år har uttryckt sitt stora förtroende för.
  – Hon låter LO uttala sig om återbetalning. Innan AMF¬¥s styrelse har gjort det!
  – Hon tänker minsann sitta kvar, något annat vore fegt! Hon kan alltså inte skilja på moral, etik och feg självbevarelsedrift.
  – Skylla på andra för att rädda sitt eget skinn luktar det dessvärre.

  I det militära brukar korpraler få vara syndbock för generalernas misstag.

  Det är dags för LO-generalen att ta sitt ansvar. Annars får väl manskapet gå till storms.