Norra Biskopsgården – Lilla Kulu

Ibland brukar jag kalla Friskväderstorget i Biskopsgården för lilla Kulu. De pensionerade turkiska farbröderna sitter på torget och dricker kaffe medan deras lika pensionerade fruar i typiska turkiska tantkläder handlar i affären eller står och pratar med med varandra utanför affären. Till Göteborg kom man från Kulu för att arbeta på Volvo. Man kom förstås inte alltid från själva Kulu, utan ofta från småbyar runtomkring.

I många år arbetade jag tillsammans med en son till en av de första Kulu-turkarna i Göteborg. De var från den ena av de två släkter som dominerar bland Kulu-utvandrarna i Göteborg. Numera finns det tre vuxna generationer som härstammar från Kulu. De två senare är födda i Sverige, förutom att det med jämna mellanrum kommit nya människor från Turkiet, folk som gift in sig i de släkter och familjer som redan funnits här. En svåger till ovan nämnde son har jag också arbetat ihop med. Denne var faktiskt av kurdiskt ursprung, från den grupp av kurder som för länge sen flyttades eller flyttade till Konyaområdet (där Kulu ligger).

I stort sett är min uppfattning och förmodligen de flestas uppfattning i Göteborg att turkarna är ett positivt inslag i Göteborg. De kom för att arbeta och har sen dess i två och tre generationer arbetat på alla ”skitjobb” som finns i staden. De är idag etablerade och är naturligtvis här för att stanna. Många har också gjort en social resa från arbetarklassen till medelklassen precis som så många andra människor i Sverige under samma period. Och för varje generation blir allt mer svenska också. Likförbannat blir en del av dem diskriminerade av svenska företag. Det är upprörande. Jag tvivlar också på att någon har något emot att det kommer fler. Men just nu är det väl inte så aktuellt då det inte finns så mycket jobb här.

Som artiklarna i SVD visar så återvänder många av de utvandrade turkarna hem på semestern, hem till Kulu och deras resor skulle förstås underlättas om Turkiet kom med i EU. En naturlig utvidgning av den europeiska gemenskapen tycker jag nog. Turkiet, eller dess föregångare Osmanska riket, har historiskt varit en del av Europa. Det är dags att det så blir igen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, 3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alla turkar som jag har arbetat med upplever jag som väldigt sanningssägande om varifrån de kommer. Haffa valfri iranier i Göteborg och han kommer att säga att han är från Tehran oavsett om han är uppvuxen i Shiraz, Qom eller Mashhad! Likadant med många irakier, alla är från Bagdad. Eller syrianer som samtliga är från Damaskus:)

  Men turkarna är ärliga: vi är från Konya!

 • För all del – men vi får tänka på att EUs främsta princip är frihandel. Och frihandel mellan ett fattigt land och ett rikt gynnar alltid det rikare landet och hindrar det fattigas utveckling.

  Detta förhållande har beskrivits utifrån marxistiska utgångspunkter av Samir Amin: Den globala kapitalackumulationen, och utifrån ett mer schumpeterianskt av Erik Reinert: How rich countries got rich, and why poor countries stay poor.

  EU ger visserligen bidrag till fattiga länder – men för Turkiets del skulle det leda till att dom försörjer sig på bidrag istället för arbete, och det är inte särskilt konstruktivt.

 • Beatrix

  De som står idag på Friskväderstorget är inte ute efter jobb det kan jag garantera jag har bott bland de i 11 år…De är ute efter lätta pengar.Lista ut vad…