Jordskredsseger för vänsterparti i Grönland

På den enorma ön i Nordamerika som är en del av Danmark verkar det som om ett vänsterparti till vänster om socialdemokraterna vunnit rena rama jordskredssegern i det senaste valet. Inuit Ataqatigiit (IA) som partiet heter fick 43,7 % av rösterna. Det är 12 457 enskilda röster av de totalt knappt 40 000 väljarna och nästan en fördubbling av antalet röster. Partiets ledare Kuupik Kleist fick 5 461 personröster.

Socialdemokraterna, Siumut, backade med 3,9 procentenheter och fick 26,5 % av rösterna och blev därmed näst största parti. Socialdemokraterna förlorar därmed regeringsmakten för första gången sen Grönland fick ett eget parlament.

En viktig fråga i det grönländska valet har varit frågan om förhållandet till Danmark och den 21 juni inför man ökat självstyre. Självständighet är något som också diskuterats men det finns, som jag ser det, knappast några förutsättningar för Grönland att klara sig utan ekonomiskt stöd från Danmark. Därvidlag liknar det de franska så kallade ”översjöiska departementen” som exempelvis Réunion, Guadeloupe och Martinique. Dock är det förmodligen kravet på självständighet som lett till den stora segern för Inuit Ataqatigiit.

I övrigt vet jag inte så mycket om politiken på Grönland och jag vet inte heller om IA är att betrakta som ett verkligt vänsterparti eller om det är ett reformistiskt parti av vänsterpartiets sossetrogna modell. Valkampanjen har dock präglats av en korruptionsskandal av samma typ som den brittiska där ledande politiker använt skattemedel för privata ändamål. Något som förmodligen också gynnat IA.

Intressant?
Borgarmedia: Politiken1, 2, 3, 4, 5, 6, AG, DN, EB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements