Nya husockupationer i Lund

Två nätter i rad har husockupanter slagit till i Lund. Första natten, mellan fredag och lördag, var polisen snabbt på plats och utrymde fastigheten redan klockan 23:30. En person anhölls för grovt olaga intrång.

Det aktuella huset står för tillfället tomt och aktivsterna har själva gjort ett uttalande om ockupationen:

Under fredagskvällen så har ett tomt hus på Högevallsvägen 2 vid Högevallsvadet ockuperats i Lund. Ockupanterna kräver bostad åt alla och rätten att bruka tomma hus. Huset ägs av Lunds kommun och är fullt fungerande med många rum, vatten och el.

Bostadsbristen i Lund är den värsta på 40 år. Varje terminsstart är det samma visa, men Lunds kommun vägrar agera, så vi måste göra det själva. säger Carl från ockupanterna.

Under året sedan Smultronstället, den första ockupationen i Lund i november 2008, har många hus ockuperats i staden. Det senaste huset, döpt till Muraren, ockuperas av såväl gamla som nya ockupanter.

Folk har ingenstans att bo. Man tvingas hyra rum på vandrarhem, hänvisas till att bo i tält eller i husvagnar. Man kan inte flytta hemifrån eller hitta ett boende man har råd med. Det är helt enkelt inte acceptabelt, speciellt inte när det finns fullt dugliga hus som står tomma i stan.

/ Ockupanterna på Muraren

Andra natten, natten mellan lördag och söndag, slog ockupanterna till igen. Väktare var på plats utanför huset, men en aktion kunde ändå genomföras. Polisen var snabbt på plats, men kunde denna gången inte hitta några ockupanter att arrestera. Frågan är om ockupanterna också kommer att slå till nästa natt igen, om de fortfarande finns gömda i byggnaden eller hur det kan komma att utveckla sig?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements