Att Obama får fredspriset är en skandal

Att Barack Obama får fredspriset är en skandal av oerhörda mått. Han leder USA som ockuperar och för krig i två länder. Utan USA:s tysta medgivande skulle inte heller den militära kuppregimen i Honduras sitta kvar en enda dag till. För att inte tala om Israels förtryckar- och ockupationsregim. Den skulle försvinna snabbare än man kan säga flaska utan USA:s stöd.

Att en sådan krigsfurste och krigshetsare som USA:s president får Nobels fredspris är att svärta ner priset, att devalvera värdet och det innebär den norska nobelkommittén totala bankrutt (men det är dock inte heller första gången man agerar på ett lika bakvänt och reaktionärt sätt). Läs vad en amerikansk fredsaktivist, Cindy Sheehan, säger:

– Detta är ett hån. Det är en örfil mot hela den internationella fredsrörelsen, som nu i princip är död. Så känns det i detta ögonblick. Det här är en stor tragedi.
– Det är dessutom ett hån mot Afghanistan, Irak och Pakistan. Signalerna det här sänder ut är att deras döda inte räknas.
Hon anser att Nobelkommittén lika gärna kunde ha gett priset till George Bush.
– Det man gör nu är att man belönar är ett åttaårigt krig som har kostat mist en miljon människoliv, däribland min son Casey.

Det är helt enkelt ett bottennapp i Oslofjorden, men kanske inte det värsta som Benny Åsman skriver:

Det är ett skamligt beslut som bekräftar att dess ledamöter helt saknar förankring i det verkliga livet.

Men det är ju ingen nyhet. För det verkliga bottennappet heter Henry Kissinger. Massmördaren som i Oslo döptes till fredsduva.

Krig är fred? Eller hur var det nu?

Intressant?
Bloggat: Badlands, DeepEdition, Roya, Jinge,
I media: DN1,2,3,4,AB1,2,3,4,SVD1,2,3,4,VG1,2,3,4,DB1,2,3,4,5,EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Till botten i Oslofjorden.()

 • Besviken

  För alla som tycker det var ett misstag att ge Obama Nobels fredspris: Gå med i facebook-gruppen ”A mistake to give Obama the Nobel peace prize”.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=169762191400&ref=mf

 • Peter

  Typisk kommentar från en Svensson!

 • Pingback: Obama som fredspristagare är ett fegt val « Röda Berget()

 • Johnny B Good

  Obama, et veldig bra valg!
  Endelig en fornuftig amerikansk president etter 8 år med tullingen Bush. Han klarte å kj??re alt i gr??fta.

  Nå er det Obama sin jobb å rydde opp etter vanstyret i USA og resten av Verden.

  Meget bra!

 • Mats

  Jag tappade all respekt för fredspriset, redan när de gav skojaren Al Gore det.

 • Anti-Obama

  Norska Nobelkomiten borde ha ventat minst ett år innan den gav priset till Obama. BHO har hittils demonstrerad en utrolig naivitet parad med totalt ahistorisk ledarskap, der hans Vackra Tal skall ersetta HANDLING a la Nixon, Reagan (eller Clinton?). Tillika har han också tagit i skola stater som er demokratiska(Israel!) medan han undvikit skella på diktatur som Syrien, Iran eller N-Korea!! Inom det egna landet beviser han dagligen att han varken har erfarenhet eller styrka att veksla in i politiska framgångar. Varf??r skole han få ett pris som detta ner han inte har styrka, mod eller kunskap vad geller praktikabla visioner UTOMLANDS???
  Obama er enbart en pratmaskin och en bluffare!
  Norska Nobelkomiten styrs nu bara av hoppl??shet derf??r att besvikelsen Obama måste VERNAS—annars bliver Vensterns maskot till åtl??je!!

 • tomas

  Bara för att man inte är lika galen som Bush gör det honom inte bra, eller någon fredskämpe.

  Han bombar afghanistan, Irak, pakistan, stöttar militärdiktaturer runt om i världen m.m, m.m, m.m.

  De som seriöst tror han är värd priset vet ingenting om världspolitik.

 • AC/DC

  Det er nok heller slik at dette er den eneste måten å få Obama til Norge på. Det er nok ganske viktig for vår regjering! Leder av Nobel-komit?®en er vår tidligere Stortingspresident og statsminister fra Arbeiderpartiet i tillegg til at han nå er leder av Europarådet. Litt for mange verv for ?®n person sp??r du meg, men det gj??r de ikke…
  De er sv?¶rt flinke til å passe på sine egne i Arbeiderpartiet ser du.
  Alle vet det, nepotisme, kameraderi og det å ha partiboka i orden er for Arbeiderpartiet meget viktig. Om jeg skulle ta feil, ja da er jeg i allefall LURT til å tro det fordi det er slik det ser ut som.

 • Fredrik ”Apartheid” de Klerk, Yitzhak ”Beknäckaren” Rabin, Elie ”Terroristen” Wiesel, Henry ”Dödsängeln” Kissinger, Al ”sjukhusbombaren” Gore. Massmördare eller de som aldrig jobbat för fred är de vanligaste vinnarna på senare tid. Ghandi fick förstås aldrig fredspriset.

  10 år nu sen senast någon fick Nobels fredspris för att ha arbetat för fred. Börjar bli dags igen.

 • Både den norska Nobelkommittens beslut och de mer ryggradsmässiga inläggen i denna blogg är förhastade.

  Det är alldeles för tidigt att bedöma Obama endast 9 månader efter hans tillträde. Klart är väl ändå att klimatet på politikens internationella arena förändrats väsentligt efter Obamas tillträde.

  Rom byggdes inte på ett år och det gör knappast heller Obamas utrikepolitk. Historien får utvisa vem som har rätt.

 • Allianspartisten, de inlägg som bedömer Obama på denna blogg är baserade på vad han gjort hittills. Alltså vad han faktiskt gjort. Nobelpriskommittén bedömer på vad folk hoppas på att han ska göra.

  Jag tror alla på denna blogg skulle bli glada om han förändrar sin politik, men han ska inte förvänta sig några gratulationer innan det är gjort.

  Rom byggdes inte på ett år, men det byggdes heller inte genom att rivas. Obama har skickat mer soldater till Afghanistan. Inte dragit tillbaks några. Han har skickat fler legosoldater till Irak på senaste tiden, inte dragit tillbaka. Han har höjt militärbudgeten, inte sänkt den. Han har accepterat kuppen i Honduras, inte protesterat mot den.

  Det är hans historia hitills. Historien får utvisa vad som hänt när det hänt, inte innan.

 • Hampus Eckerman:
  Tillåt mig att betvivla att ett trupptillbakadragande från Afghanistan och Irak hade lett till en lugnare situtation. Vad det gäller här är att stabilisera och det åstadkomsm inte med snabba förändringar.

  Sedan är det ju faktiskt så att den amerikanska utrikespolitiken består av fler delar än Irak och Afghanistan. Genom en förändring av politiken kring ett robotförsvar i Polen mf.l. länder har relationen med Ryssland, såvitt jag kan förstå, förbättrats avsevärt. Vidare har Obama tagit initiativ kring kärnvapennedrustning.

  Hursomhelst står jag fast vid att det är för tidigt att bedömma Obama. Han borde således vare sig tilldelas nobelpris eller dömmas ut i förtid.

 • Håkan P Andersson

  Problemet ligger i att han fick det för tidigt. Än så länge har han inte satts på tillräckligt hårt prov och inte heller har han förändrat världen på något sett som ”gemene man” påverkas av. Om han lyckas röja upp röran i världen efter den stackars stollen som företrädde honom kommer inte många ifrågasatt honom som fredspristagare, men i dagsläget… nä, utnämningen kom för snabbt och skadar prisets prestige samtidigt som utnämningen sätter Obama i en obekväm situation; han får, indirekt, kritik för beslut som andra tagit utan hans medverkan.

  Men varför får han priset nu då? Naturligtvis spelar det en betydande roll att han är den förste svarte presidenten i USA – men det i sig räcker knappast för att göra sig förtjänt av ett pris av den här digniteten… eller? Så vad är det EGENTLIGEN som bakom det hela?

  Fortsättning lär följa….

 • Mistet helt troen på fredsprisen da Al Gore fikk den, og nå gis den til en mann fordi han har store visjoner. Hva blir det neste? Miss world, fordi hun ??nsker fred og vet at skj??nhet kommer innenfra?

 • Allianspartist, tvivla hur mycket du vill. Under tiden fortsätter folk att dö i en ockupation som ändå kommer ta slut förr eller senare då det bara är en fråga om tid innan de nuvarande ockupanterna drivs ut som ryssarna. Mat och bistånd kommer inte fram och som FN konstaterat så förvärrar de militära operationerna lidandet. Det säger också sveriges främsta biståndsorganisation i Afghanistan.

  Ja, att *inte* fatta ett beslut om nya militärbaser i öst-europa är självklart positivt. På samma sätt som det är bra av Obama att inte bombardera Lichtenstein med gråsten eller tvinga barnen i USA att bära platpåsa i huvudet.

  Men man ger inte nobelpris till folk för vad de inte gör. Vad jag vet har Sultanen av Brunei inte heller fattat beslut om att bygga militärbaser i Europa. Han för heller inte krig i något annat land. Samma kriterier gäller för mig själv, så jag kan tänka mig att dela priset med Sultanen.

 • Dalton

  Skönt att även Norge kan göra misstag. Sverige brukar ju dela ut litteraturpriset till en massa kufiska halvkommunister men nu får vi skämmas tillsammans. Dock har jag inga synpunkter på årets litteraturpristagare mer än att man anar det politiskt korrekta genusperspektivet. Som tur är skiter omvärlden i uppsatsskrivarna. De värderar med all rätt priserna i naturvetenskap högst. Fortsätter misstagen så tappar priset framgent all status. Det är illa nog redan nu!

 • Alex

  Alfred Nobel vrider sig i graven.

 • Hampus Eckerman:
  Det Obama gör är en rejäl förändring av USA’s utrikespolitik som reulterat i att det åter finns ett samtalsklimat med t.ex. Ryssland vilket öppnar för ett nästa steg i förhandlingra kring kärvapen. Dessa framsteg kan du inte ta ifrån Obama.

 • Vilka framsteg? Vad är det som har skett menar du?

 • Ja, där står att inga framsteg har skett?

 • Tidigare skrev jag att Rom inte byggdes på en dag. Med Obama har det kommit en kursändring som kan visa sig betydelsefull. Det är upp till bevis men utan tvekan är det en ändrad inriktning.

 • Karl XII

  Synd att man krigade och dog 300 år för tidigt. Idag hade jag tveklöst blivit hedersgäst i Norge och inte ett ruttnande kadaver med en knapp i skallen!

 • Nej, Rom byggdes inte på en dag. Det raserades inte heller på en dag. Visst kan man se det som ett stort framsteg att inga som helst framsteg har skett. Det kan självklart visa sig betydelsefullt eller totalt irrelevant att Obamas kursändring innebär ett intensefierande av krigföringen i Afghanistan med en högre militärbudget, fler trupper och ett stegrande antal civila döda under hans tid vid makten.

  Man kan också alltid spå i inälvor om man vill.

 • Hampus Eckerman:
  Jag tycker du är orättvis när du säger att inga framsteg skett. Du kan inte förneka att klimatet mellan t.ex. USA och Ryssland väsentligt förbättrats sedan Obama blev president. Varför vara så svart-vit?

 • Ett ”förbättrat klimat” låter fint på papper, men är i praktiken ointressant utan reella effekter. Verkstad hellre än snack. Vad har Obama gjort i praktiken? Vad har varit de praktiska effekterna av hans politik?

  Det är det intressanta. Hittills har vi sett intensifierat krigande i Afghanistan med en stark ökning av antalet civila och militära dödsoffer. Vi har sett högre militärbudhet och fler soldater. Det är praktik.

  Det enda vi sett hittills annars är att han, liksom alla andra världens ledare, valt att inte bygga militärbaser i Öst-Europa. Det är allt. Inte mycket att hänga ett pris på. Kom tillbaka när något praktiskt hänt.

 • Karl XII

  Uppriktigt sagt så vore det betydligt mer rim och reson i att instifta ett krigspris, åtminstone så länge det är etablissemanget i ett NATO-land som står som arrangör för eländet. Begin, Kissinger, Obama och andra ”fredsfurstar” måste ha ganska kul åt sina utmärkelser (i nuvarande utformning). Om arrangörerna inte skrattar åt spektaklet själva, så är det bara att sjunga Moltas Erikssons gamla Norge-visa.

  ”Man fr

 • Karro

  Barack Obama är en slipad retoriker och använder sig av speciella metoder vilka är vanliga inom NLP (Neuro lingvistisk programmering). Metoderna används för att ”modellera om” personligheten (ofta för att nå större framgång) men också för att manipulera och övertyga. I USA har man analyserat hans tal, diskuterat och kritiserat, men svensk media har aldrig velat (vågat?) skriva om det här. När nu Obama vinner Nobels fredspris för sin retorik – är det dags att granska den. På bloggen ”Granska nlp!” finns information om Obama och NLP.

 • Hampus Eckerman
  Jag kan bara konstatera att du har väldigt lite förståelse för hur utriksepolitk och diplomati fungerar. Detta är inte de snabba resultatens verksamhet utan här är det frågan om en ständig diskussion med små steg.

  Om några år kan vi bedömma resultatet, inte nu.

 • Jan Wiklund

  Vi kan i alla fall vara eniga om att det är för tidigt att dela ut några pris. Inte heller OS brukar dela ut pris på grundval av vad idrottarna säger att dom ska göra.

  För övrigt tycks en viss degeneration ha skett i fredspriskommittén. Nixon lovade redan 1968 att han skulle avsluta Vietnamkriget men inte fick han nåt pris inte. Kissinger fick det inte förrän han slutat bomba. Varför har dom så bråttom nu?

 • Allianspartist, problemet är att jag har för stor förståelse för hur utrikespolitik och diplomati fungerar medan du luras av fagra ord. Varje år lovas miljarder i bistånd vid katastrofer och hur medieperspektiv spektakulära händelser. Varje år betalas inte ens några promille av dessa pengar ut. Sådan är politiken.

  Du har valt att lockas av de fagra orden utan att bry dig om realiteten. När någott skett i realiteten kan det berömas. Inte innan.

 • Hampus Eckerman:
  Nu har jag inte skrivit ett ord om biståndpolitik utan det jag främst diskuterat är det förändrade klimatet mellan USA och Ryssland såsom en förbättrad förutsättning för att komma längre i pågående och kommande förhandlingar om kärnvapenbegräningar. Och här hävdar jag fortsatt att en väsentlig förändring skett.

 • Ja, du har diskuterat att Obama inte är Bush. Vilket givetvist är positivt. Och så har du konstaterat att det inte hänt ett endaste uns än gällande kärnvapenbegränsningar. Vilket du ser som en väsentlig förändring.

 • Hampus Eckerman:
  Åter, utrikespolitik och diplomati tar tid, det är inte realistiskt att förvänta sig att något ska hända på 9 månader. Ser du tillbaka i historien så tar kärnvapenförhandlingar flera år i anspråk.

  Varför vill du dömma ut Obama innan han ens knappt hunnit börja sin ämbetsperiod?

 • Jonas

  ”Varför vill du dömma ut Obama innan han ens knappt hunnit börja sin ämbetsperiod?”

  Det är väl ingen som dömer ut Obama? Alla hoppas väl att han kommer skapa fred. Men man ger inte fredspriset baserat på förhoppningar.

  Jättekul att Obama pratat om kärnvapen. Om han får till en nedrustning kan han gärna få ett fredspris. Som läget är nu kan han invadera Iran imorgon och fortfarande vara fredspristagare.

 • Jonas:
  Jo, lite tycker jag nog att Obama, som ju endast suttit i 9 månader, döms ut i diskussionen ovan.

  Ett hastigt tillbakadragande från Irak skulle knappast gagna någon och samma sak gäller Afghanistan. Det är detta som kritikerna skjuter in sig på och inte det andra ”relationsbefrämjande” (Rysslandsrelationen, Kairo-talet,…) som Obama trots allt gjort.

  Vidare om du läser det jag skrivit finner du att även jag menar att det är för tidigt att dela ut fredspris till Obama.

  Sedan tror jag nog ändå att en invasion av Iran knappast är det som står högst på dagordningen. Även om det finns en logik i att militärt slå ut tvivelaktiga regimer, visar nog ändå exemplet Irak att det inte är så enkelt om man strävar efter en långsiktig lösning. Detta tror jag nog Obama är medveten om.

 • profanum_vulgus

  Allianspartisten:
  Vad skulle vara fel på ett hastigt tillbakadragande?

 • Allianspartist, visst tar diplomati tid. Att göra ingenting tar också tid. Att säga vackra ord tar lite tid, men inte heller särskilt mycket.

  Därför är att spendera tid ingen väsentlig förändring eller något som helst framsteg. Beröm ger man först när tidsspenderande leder till något konkret.

  Jag dömer Obama efter det han gjort hittills. Och som sagt, jag tror vi alla skulle bli glada om han helt förändrar sin politik. T.ex håller sina vallöften om att dra sig ur Afghanistan och Irak. Då kan han få beröm.

  Och vad i hela friden har ett luddigt tal i Kairo som genast avfärdades i arabvärlden med något att göra?

 • profanum_vulgus:
  Ett hastigt tillbakadragande är problematiskt då det skapar ett vakuum.

  De mycket gamla komplexa motsättningarna i Irak mellan sunni, shia och kurder försvinner inte för att USA ”hals över huvud” skulle ge sig ur landet. Kortsiktigt skulle det sannolikt leda till ökad instabilitet. I Irak finns ändå en plan för ett tillbakadragande på lång sikt och att följa denna är nog klokast.

  I Afghanistan skulle heller inte de än mer komplexa motsättningarna mellan mer moderata afghaner och mer hårdföra talibaner samt inbördes motsättningar mellan olika klaner försvinna för att de utländska trupperna lämnade landet. Här krävs nog en lång period av utländskt stöd om det inte är så att vi helt vill öppna för och lämna över till talibaner och klaner.

 • Hampus Eckerman:
  Det är sant att diplomati tar tid och då kan också ett i ditt tycke ”luddigt tal” i Kairo öppna möjligheten för att föra samtal som inte kunnat föras innan.

  En slutbedömning måste givetvis göras utifrån resultat men innan en bedömning av Obamas gärning kan göras får vi nog vänta åtminstone 5 år till.

 • Talet i Kairo ledde till en ökad cynism och skepsis i omvärlden. Det finns de som hade hopp om Obama att tappa det. Inte särskilt mycket att berömma honom för. Även George Bush talade högt och ljudligt om en palestinsk stat innan han invaderade Irak.

  Vi kan göra en bedömning av Obamas gärning hittills. Den är överväldigande negativ. Sedan kan den alltid omvärderas om han byter politik. Vilket vi alla hoppas på som sagt.

 • Jan Wiklund

  Obama är inte den första fredspristagaren som lovar fred och för krig, säger howard Zinn på http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2009/oct/09/nobel-peace-prize-war-obama

 • Hampus Eckerman:
  Om du sår något och just stoppat ned fröet i jorden är det väldigt svårt att bedömma skörden.

 • Jan Wiklund

  Och därför ska inget heller belönas förrän man kan se vad det blev.

 • Sant, Allianspartist. Draksådd känner vi till. Kanske kan vi skörda ett krig mot Iran? För tidigt att säga, så vi fördömer inte Obama för det nu samtidigt som vi inte berömmer honom för saker som inte hänt och framsteg som inte skett.

 • Hampus Eckerman,
  Tänk vad det måste kännas bra att alltid veta bäst.

 • Ja, om man alltid visste bäst skulle det säkerligen kännas väldigt bra. Men vi vet väl inget om framtiden? Bara om det som har skett.