Privatiseringen av läkemedelsmarknaden gynnar kriminella nätverk

lakPrecis som när det gäller en del privatisering i andra sammanhang gynnas oseriösa företag, företag som i första hand bryr sig om vinsten och inte kunden/patienten/resenären eller vad det nu handlar om, av privatiseringen av läkemedelshandeln. Det handlar om riskkapitalbolag som smiter med skatten på lagliga vis, det handlar om oseriösa företag som inte redovisar nåt alls som på telefonmarknaden och det handlar om företag med kopplingar till organiserad brottslighet som i samband med behandlingshem, städföretag och byggföretag.

Privatisering, upphandlingsystem och uppluckring av de fackliga rättigheterna leder till samma sak i alla branscher. Varav ökat inflytande från organiserad brottslighet är en konsekvens. Privatisering och nyliberal politik kan alltså sägas gynna den organiserade brottsligheten.

När det gäller läkemedelshandeln har vi sett hur skattesmitande riskkapitalbolag tar över från ett gemensamt ägt och kontrollerat företag. Men det hanrl ocklå om att det öppnas en marknad för illegal handel med läkemedel. En bransch där den internationella organiserade brottsligheten har stort inflytande.

När det gäller lösningen på problemet inom läkemedelsbranschen så handlar det om två saker. Ökad gemensam kontroll över och ökat gemensamt ägande av läkemedelshandeln och läkemedelsindustrin samt förändring av det patentsystem som tillämpas så att läkemedel kan bli billigare och så att marknaden för pirattillverkade läkemedel försvinner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Emanuel

  Detta är lögn eller i bästa fall okunskap. Organiserad brottslighet växer alltid fram i sektorer av ekonomin där staten har förbjudit, eller hårt beskattat varor. Alkohol, droger, cigaretter, prostitution… listan är nästintill oändlig.

  Nu menar jag inte att det är fel att droger och prostitution borde vara lagligt, eller att det är fel att staten beskattar och kontrollerar alkoholförsäljning. Den svarta marknaden är ett pris man får betala för att dra ner den skadliga alkoholkonsumtionen, eller försöka hålla droger borta från samhället.

  Men rätt ska vara, och detta inlägg är direkt osant.

  • Anders_S

   Emanuel: Det kan ibland var som du säger och ibland inte. Men de två sakerna står faktiskt inte i motsättning till varandra och har inte heller riktigt med varandra att göra.

   Det viktigaste faktumet bakom Cosa Nostras och andra gängs stora inflytande i Italien är en svag stat. Det finns doktorsavhandlingar som visar på det. En svag stat är alltså grundproblemet. Sen får det olika uttyck udner olika tider. Dels de uttryck som du skriver om, dels de uttryck som jag skriver om. Så jag (Och tidningarna jag läst) har inte fel, liksom du inte har fel i mer än att du tror att jag har fel.

   Men det finns exempelis mindre kriminalutet i prostotutionssektorn i Sverige än i motsvarande sektor i Danmark. I Sverige finns ett förbud mot sexköp och i Danmark är det fritt. Detta tycks motsäga din teori (eller ska vi säga fördom)