Orimlig Lavaldom i Arbetsdomstolen

Idag har Arbetsdomstolen (AD) meddelat dom i Lavalmålet. Enligt AD:s dom ska Byggnads betala skadestånd med anledning av konflikten i Vaxholm. Domen är med tanke på det som hänt tidigare orimlig. Konflikten har tidigare bedömts som en laglig konflikt av Arbetsdomstolen (AD) och nu dömer alltså domstolen ut ett skadestånd vid en laglig konflikt. Det stirder mot vett och sans som jag ser det. Något som Byggnads ordförande hans Tilly också håller med om:

– Först beslutar AD att konflikten mellan Byggnads och Laval är lovlig och inte behöver avbrytas. Fem år senare beslutar samma domstol att man nu ska betala ett omfattande allmänt skadestånd. Dagens dom strider mot sunt förnuft. Det är obegripligt att facket ska betala skadestånd när man följt gällande svensk rätt och beslut i AD, säger Hans Tilly.

– Arbetsdomstolens dom i Lavalmålet är mycket allvarlig och får i förlängningen stora konsekvenser för svenska löntagare. När nu fackföreningar godtyckligt kan komma att tvingas betala stora skadestånd blir det svårt att arbeta för justa villkor för utländska byggnadsarbetare, säger Hans Tilly.

– Dagligen stöter vi på företag som tummar på arbetsmiljön och som i kollektivavtalet uppger en lönesumma och betalar ut en annan lön till byggnadsarbetarna. Det pågår en villkors- och lönedumpning på dagens arbetsmarknad. Risken är att företag som sköter sig blir utkonkurrerade av företag som sparar in på arbetsmiljön och betalar ut lägre löner. EG domen och den där påföljande Lavallagen och nu AD domen begränsar våra möjligheter att kontrollera att byggföretagen verkligen tillämpar de villkor och betalar ut de löner som står på pappret. Det bästa vore därför att regeringen skrev om sitt förslag till Lavallag, fortsätter Hans Tilly.

Det hela får allvarliga konsekvenser för arbetarna i Sverige och Euorpa och kommer att innebär avsevärda försämringar när det gälelr arbetares rättigheter. Hela Laval-målet inklusive de olika domarna är ett allvarligt bakslag för arbetarklassen i Sverige och Europa och visar på EU:s och den svenska statens nyliberala och arbetarfientliga karaktär.

Arbetsdomstolens dom i Lavalmålet

Intressant?

I media: Byggvärlden, Lag & Avtal, Dagens Arbete, ETC,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements