Köpenhamn som Teheran? – övervåld från polisen

reclaimpower Arrangørerne af dagens demonstration, Climate Justice Action, er chokeret over politiets opførsel.

»Politiet har overreageret vildt. De optrapper og er direkte voldelige overfor fredelige demonstranter. Vi har aktivister som er blevet bidt af hunde, slået voldsomt af knipler, og politiet står og sprøjter peberspray direkte ind i øjnene på fredelige demonstranter,« udtaler talsperson Kamilie Kofoed, fra netværket og fortsætter:

»Vi har haft en rigtig god demonstration med godt humør og en fantastisk stemning hvor tusinder fra det globale civilsamfund har været samlet. Vi har forsøgt dialogen. Vi har spillet med helt åbne kort og garanteret en fredelig protest og demonstration. Alligevel bliver vi udsat for en behandling, som ligeså godt kunne udspille sig i Teherans gader. Vi er i chok.«

Läs: Modkraft, Politiken1, 2, CJA- Reclaim Power, EB, SVD1, 2, GP, AB, Sydsvenskan1, 2, KVP, KB,

Det handlar inte om en våldsam demonstration, det handlar om extremt övervåld från polisen mot obeväpnade och fredliga demonstranter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Landstingets kamp för klimatet « Helhetstänkande om Hälsa och Vård()

 • Alternativt förslag till rubrik: ”Köpenhamn som Pol Pots Kambodja”

  Ja, för nu får man säga lite hur som helst. För ingen har dödats i Köpenhamn. Ingen har satts i fängelse och torterats. Det har inte inletts skenrättegångar där folk inför kameror tvingats be om ursäkt för att de varit ute och demonstrerat. De har inte tvingats påstå att deras demonstrationer bekostats av utlandet för att förstöra för Danmark. De har inte hotats med livstidsfängelse.

  Köpenhamn har inte varit som Teheran. Köpenhamn har inte varit som Oaxaca. Köpenhamn har inte varit som Tegucigalpa. Köpenhamn har varit en stad där polisen betett sig brutalt precis som i ett otal länder. Men inte finns det likheter med vad som hänt i städerna jag räknar ovan.

  • Anders_S

   Hampus: Det är en retorisk överdrift. Självklart. Jag kan dessutom säga så mycket som att Göteborg 2001 var mycket, mycket värre än Köpenhamn på de flesta sätt.

 • Orsaken till att jag reagerar är att man faktiskt förklenar sig själva. Om man börjar jämställa sig själv med demonstranterna i Teheran, där faktiskt fara för liv kan finnas vid en del fall, blir man lätt att skratta bort. Det som hänt på riktigt är allvarligt nog utan att man ska behöva använda sig av liknande överdrifter.

  Det bästa vittnesmålet från händelserna finns förövrigt här:

  http://sakerunderhuden.blogspot.com/2009/12/this-is-what-democracy-looks-like-en.html

  • Anders_S

   Hampus – du har rätt. Man måste vara lite försiktig med hur man uttrycker sig. Jag har läst vittnesmålet hos Elin. Återpublicerar det nog lite senare.

 • (såg att du också lagt märke till det)

 • profanum_vulgus

  Hampus Eckerman:
  Men å andra sidan:
  Köpenhamn: 1200 gripna, många av dem torterade (bl.a. pepparsprayade inlåsta i hundburar), 3 misstänkta för brott, hundratals skadade, inga poliser skadade, ca 20 våldsamma demonstranter.

  Teheran : <500 gripna, alla gripna misstänkta för brott, under 100 skadade, nästan 100 poliser skadade, ca 3 000 våldsamma demonstranter.

  I förhållande till oordningen så var Köpenhamn VÄRRE än Teheran. I förhållande till motståndet så var polisen VÄRRE i Köpenhamn.

  • Anders_S

   Jmfr med Göteborg 2001:

   Mer än 1200 gripna. Cirka 100 misstänkta för brott. Ett 80-tal fällda för brott. Cirka 250 demonstranter till sjukvård, 3 skjutna varav en kunde ha dött. 70-tal poliser till sjukvård. Cirka 2000 deltagare i kravaller (exkl. poliser). 78 personer på Schillerska hölls mellan 1 och 8 timmar i förhållanden värre än de som beskrivs i det länkade vittnesmålet. Alla 78 oskyldiga. I Göteborg fanns fara för livet.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Ja när man börjar jämföra så är det sällan som uppdelningen i demokratier och diktaturer verkar stämma. Jag brukar jämföra GBG med demonstrationerna i Minsk efter förra presidentvalet. Då var nästan 2/3 av de skadade (sjukvård) poliser, medelstraffet för upplopp och andra brott begångna under kravallerna var 10 dagar (!) och en mindre andel av de demonstrerande straffades, men en större andel av de gripna.

  Men av nån anledning så tycker folk att det måste vara trevligare att misshandlas av en demokratisk polis än av en elak polis.

 • Profanum, du nämner en demonstration i Teheran, men bortser från att det varit många, många sådana. Över 4000 människor har arresterats, fler än 200 sitter fortfarande arresterade. Det är inget Köpenhamn där man släpps efter 12 timmar. Minst 36 personer har dödats.

  Om tortyr skriver Amnesty:

  ”Methods of torture and other ill-treatment reported, in addition to rape, included severe
  beatings; confinement in tiny spaces; hanging upside down by the feet for long periods;
  deprivation of light, food and water and denial of medical treatment. The authorities have
  acknowledged that at least three people died in custody in the election period apparently as a
  result of torture or ill-treatment, although the true total may be much higher.”

  http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE13/123/2009/en/1e69a8fb-dcf1-4165-a7fc-a94369e364bf/mde131232009en.pdf

 • Och Profanum, notera att jag använder regimens siffror på de som dödats under demonstrationer eller under arrest.