Kungsbacka förtätar

Aranäs

Kungsbacka kommun är en av göteborgsområdets sämst planerade och inom väldigt stora områden krävs det i princip att man har bil. Bebyggelsen är gels och utspridd och Onsalahalvön liknar mest ett US-amerikanskt suburbia där det är svårt att inte ha bil. Kommunen är med andra ord en miljö- och trafikmässig katastrofzon. Det är också en kommun med genomsnittligt rikare befolkning än de flesta i göteborgsregionen.

Björkris

Nu har man tänkt sig att förtäta, genom att Kungsbacka stad ska växa genom nya bostäder i centrala områden. Målsättningen är att nästan fördubbla befolkningen fram till å 2020 då man räknar med att Kunsgabcka stad ska ha 30 000 invånare. Precis som i andra städer och kommuner i Sverige är bristen på bostäder stor, speciellt bristen på hyresrätter. Över 7 000 personer står i kö för en hyresrätt i kommunen.

Det är en bra politik att förtäta Kungsbacka stad och att byga fler bostäder som inte kräver bilinnehva. Bostäder i centrala Kungsbacka ger tillgång till pendeltåg och omfattande busstrafik så det är ett miljö- och klimatvänligare alternativ än att bygga mer ute i Onsala.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements