Kapitalism och nyliberalism orsak till situationen på Jamaica

Kapitalismen och den nyliberala politiken ligger bakom den sociala situationen på Jamaica. På 1970-talet försökte Michael Manley och partiet PNP göra så att landets inkomster kom de fattiga till del i större utsträckning. Landets rika förde då sina pengar till andra länder och utvandrade till USA.

De US-amerikanska och europeiska storföretagen i aluminiumindustrin som utvinner landets bauxit (råvara till alumnium) slutade investera på ön och antalet arbetstillfällen samt inkomsterna för vanligt folk föll.

USA tog mot de rika som ville flytta och arbetade aktivt för att destablisera den socialliberala regering som Jamaica hade. CIA beväpnade konkurrentpartiet JLP som leddes av Edward Seaga. Gängen på Jamaica var från början skapade av partierna JLP (fler) och PNP och användes ofta i valrörelserna. Nu fick JLP:s gäng tillgång till mer vapen.

I valrörelsen 1980 så dödades 800 personer, främst av JLPs gäng, Edward Seaga vann valet. Hans regering tog bort livsmedelssubventioner, sociala program. Beskattning av bauxitbrytningen upphörde. Man genomförde det som Sveriges borgerliga regering kallar arbetslinjen. Fattigdomen ökade. Samtidigt genomförde USA:s drogpolis DEA ett program för att utrota marijuanodlingen och smugglingen på ön. Det lyckades. Folk blev ännu fattigare. Gängen började då istället handla med kokain och blev en av de viktiga transitväagrna för kokainsmuggling till USA och Europa. Gängen använde sina pengar och vapen för att betala polisen och för att ta fysisk kontroll över olika områden. Fattigdomen ledde till att folk blev desperata, marijuanan kunde man inte längre odla eller handla med, men kokain var en lättare vara att handla med. Inte så skrymmande och luktade inte så mycket.

Fattigdomen och de sociala nedkärningar som ägde rum på 1980-talet har också lett till en omfattand eutvandring. Idag lever 20% av jamaicanerna i USA. 85% av den utbildade arbetskraften utvandrar varje år. Sjukvården på ön är usel för vanligt folk, inga sociala program finns, arbetslösheten är i realiteten kring 35%. Det öppnar upp för gängens makt och för att folk måste välj att arbeta med kokainsmuggling. I vissa områden, bl.a. Tivoli Gardens, så har gäng ordnat sjukvård och sociala program med hjälp av kokainpengar. Gängen framstår som och är en möjlighet att få ett bättre liv när staten totalt abdikerat.

Det är uppenbart att grundorsaken till problemen till Jamaica står att finna i kapitalistisk utplundring (en mycket liten del av bauxit- och aluminiumförtjänsterna kommer landets befolkning till del) och nyliberal politik (inga sociala program avregleringar och nedskärningar har skapat en enorm fattigdom). USA bär också ett stort ansvar med sitt anti-marijuanaprogram, vapnen till JLP och dess gäng samt den destabliseringspolitik mot Jamaica man genomförde på 1970-talet.

Läs också: Jamaica och kokainet,

Intressant?
Borgarmedia: EX1, 2, GP, AB1, 2, 3, SVD, DN1, 2, VG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Delta8

  Grymt bra information som ja tycker alla borde känna till… Att USA skiter fullständigt i alla andra nationer kvittar vilka de är nu, så länge ett nation inte tänker på sitt eget bästa så e US and A deras polare.. fuck new world order

 • SARAH T-A

  Jag haller med Delta8 att mycket bra skrivet och folk borde verkligen veta vad som ligger bakom, och aven denna gang struntar USA i konsekvenserna med overlamnandet av Dudus.
  Samt att om nu dudus ska overlamnas tycker jag att primeministern ska infor ratta da han sponsarat med miljoner till dudus foretag sa de kunna langa knark och kopa in sina vapen.
  Detta hande aven dudus far Jim Brown som da va ”president” over tivoli. I vantan pa utelamning till usa blev han ”mysteriskt ”uppbrand i sin cell.
  Nar det kommer til tivoli, ja de har sin egen sjukvard, det ar som en egen liten community med egen president.
  Nar man vistas pa tivoli pa ex fester till tididgt pa morgonen kanner man nog sig mer trygg dar an nan annanstans i kingston.
  ”Gunmen” star visserligen runt hela omradet med sina stora m16 ak4 och andra pistoler, gevar och vapen men dar forekommer det inte gatuvald, ran etc. Poliser aker aldrig in i tivoli da de inte ar valkomna dar.
  Sa alla vapen som cia hjalpt dessa tivoli mannen att fa kan man ju iaf se att de funkar.
  detta ar galet!!

 • Pingback: Kokainsmuggling, Colombia och Sverige | Svensson()