Klassiskt textilföretag i konkurs

Det klassiska textilföretaget Borås Wäfveri AB som har sin huvudsakliga verksamhet i Estland har ansökt om konkurs. Ursprungligen låg företaget som namnet antyder i Borås och ägdes av familjen Bergengren som var dominerande ägare under mycket lång tid.

Familjen Bergengren är en av få finansfamiljer i Sverige som lyckats bygga upp en finans/företagsgrupp med bas i textilindustrin. Under 1970-talet förvandlades Borås Wäfveri AB, i likhet med många andra textilföretag, till ett investmentbolag och efter hand såldes tillgångarna ut på så sätt att aktieägarna kunde tillgodogöra sig de dolda vinster som fanns i företaget. Produktionen lades ner i fabrik efter fabrik och efter Sovjetunionens fall så flyttade så småningom alla kvarvarande produktion till Estland och fabriken i Kungsfors (Skene) lades ner.

Men nu har alltså textilkrisen sent omsider också nått Estland och Borås Wäfveri AB med dotterbolagen Borås Wäfveri Holding och Krenholm Valduse har kommit på obestånd. Totalt har företaget 600 anställda, varav 15 i Göteborg och de flesta av de andra i Estland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements