Gangsterkriget i Köpenhamn slut?

I alla fall råder det vapenvila i kriget mellan Hells Angels, deras supportrar i AK81 och andra kriminella nätverk som Blågårdspladsgruppen, Black Cobra och Den Internationale Klub. Polisen i Danmark hävdar att det beror på en effektiv polisinsats. Och sant är att en mängd personer i kriminella gängmiljöer gipits det senaste året:

Fast tiden talade för polisen, framförallt för att man lärde sig allt mer om personerna och händelserna.

Denna kunskap ledde till att man i fjol fängslade 122 gängmedlemmar för olika brott, stora som små. Detta plus att polisen hittade ett stort vapenlager var bidragande orsaker till att det öppna kriget tog slut i oktober 2009.

Men polisens arbete fortsatte.

– Hittills i år har vi fängslat ytterligare 150 personer, säger Henrik Svindt.

Deras arbete har beskrivits som en succé och hittills har det lett till att domstolar dömt ut sammanlagt 360 års fängelse.

– Men vi har många som ännu inte fått sina domar, säger Henrik Svindt.

Det mest kända större ingripandet var mot 16 medlemmar i AK81 och Hells Angels som gjordes i våras.

En stor anledning till att man lyckats fälla många av de gripna för brott var att en medlem i AK81 började samarbeta med polisen på samma sätt som också skett två gånger bland Hells Angelsmedlemmar i Göteborg. En annan orsak är att den dansk polisen hitta mång vapenlager och kunnat beslagta en stor del av gängens vapenarsenal. Något som gjort krigandet mer svårgenomförbart förstås. Bland de gripna HA-medlemmarna återfinns en av de mest kända Brian Sandberg. Andra kända medlemmar i Hells Angels i Danmark som Jörn ”Jönke” Nielsen och Bent ”Blondie” Svane Nielsen har flyttat från Köpenhamn till Jylland respektive Ryssland.

Men frågan är om polisens ingripanden är den enda anledningarna till att kriget upphört. Troligen har det faktum att man eventuellt gripit de ansvariga/den ansvarige för det mord som utlöste det hela haft betydelse för att våldet avtagit. Ett helt vanligt svartsjukemord var det dessutom. Kriget som sådant handlade dock om mer, knarkhandel, marknader, territorium osv. Stängningen av Christianias haschmarknad bidrog också till att underblåsa våldet.

Läs mer: HD1, 2, 3, 4, Berlingske1, 2, 3, 4, 5,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements