Tyskland stänger kärnkraftverk – Vattenfall blir upprörda

Vattenfall ägs av det svenska folket genom att det är ett statligt bolag. Ett sådant företag borde inte ägna sig åt bisarra och oetiska bonusar eller åt att stämma andra länder när de tar till åtgärder för att öka sin egen säkerhet.

Vattenfall tjänar stora pengar på sin vattenkraftverk och sin kärnkraft i Sverige. Pengar de bland annat använt för att investera i kol- och kärnkraftverk i bland annat Tyskland. Dessa pengar tillhör egentligen os, befolkningen i Sverige och vi har minsann aldrig godkänt Vattenfalls expansion till Tyskland och deras investeringar i diverse miljöfarlig verksamhet. Inte heller har vi godkänt deras tankar på att tillsammans med ett antal andra stora elbolag, Eon, RWE och ENBW, stämma den tyska staten för den planerade stängningen av ett antal kärnkraftsverk.

I kölvattnet på Fukushima-haveriet har nämligen Tyskland beslutat att stänga de äldsta kärnkraftverken i landet. Dessa kärnkraftverk är samtliga av samma typ som de som havererat i Fukushima.

I Sverige är alla kärnkraftsreaktorer utom 3 stycken vid Ringhals av samma typ som reaktorerna i Fukushima. Visserligen byggda av en annan tillverkare och inte med lika svag reaktorinneslutning. Men ändå samma konstruktion, kokarvattenreaktorer (BWR). År 2006 hade man dessutom i en av reaktorerna i Forsmark en olycka som påminde om Fukushima och om det velat sig illa hade lett till samma utveckling som i Japan.  Något som kanske borde få den svensk staten att börja fundera i samma banor som den tyska kan man tänka.

Att stänga svenska kärnkraftverk skulle dock få större betydelse än att stänga tyska. Sverige är ett av de mesta kärnkraftsberoende länderna i världen. Förmodligen är det väl bara Frankrike som får en större andel av sin el från kärnkraftverk än vad Sverige får.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Vattenfall förnekar att man är inblandade i förberedelser för att stämma tyska staten. DS.

Advertisements