JAS-plan till Libyen

Regeringen har beslutat att lägga ett förslag (en proposition) om att JAS-plan ska skickas till Libyen som en del i FN-insatsen som numera står under Nato-ledning. Det hela kan ses som en test av Sveriges integration i Nato, som ju alltid har funnits där, men blivit allt tydligare och tydligare efter att järnridån föll och Sovjetimperiet upplöstes. Denna integration ser jag inte som nåt positivt och min uppfattning är att Sverige borde dra sig ur allt internationellt militärt samarbete på imperialismens sida. Inte delta i krig i Afghanistan exemeplvis.

Med insatsen i Libyen är det dock lite annorlunda. Den har kommit till efter begäran från oppositionen i landet och skyndades fram för att förhindra en massaker i Benghazi och i Libyen i stort. Grunden för aktionen i Libyen är därmed som jag ser det sådan att interventionen är mycket svår att säga nej till. Självklart kommer imperialismen att försöka utnyttja interventionen till sin fördel så kontrollen över oljan även i fortsättningen garanteras på samma sätt som imperialismens intressen garanterades av Ghaddafiregimen.

Skillnaden är väl att nu handlar det i så fall om att en demokratisk regering garanterar detta efter en uppgörelse med västländerna och deras oljebolag. Situationen i Libyen blir alltså troligen avsevärt bättre för de som lever där än under Ghaddafi så som jag ser det. I alla fall ur demokratisk synpunkt. Vad det gäller det materiella så kan det antas förbli ungefär som det var. Naturligtvis finns det inga garantier för att det blir så, men under Ghaddafi hade det varit hundraprocentigt säkert med fortsatt diktatur.

Utifrån betydelsen av FN-interventionen för läget i Libyen kan jag inte se nåt egentligt problem med att JAS-plan används i insatsen. Däremot har jag svårt att se nyttan med det om planen endast får skjuta på flygande föremål. Ghaddafi lär inte ha så många såna kvar, så i så fall verkar det onödigt att skick planen. Syftet med att skicka dem tycks därmed enbart bli att allt mer samordna Sveriges stridskrafter mad Natos och det är ett syfte jag är i allra högsta grad tveksam till.

En betydligt bättre insats än att skicka JAS-plan vore dock att leverera vapen till oppositionen så att denna kan besegra Ghaddafi på marken.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Libyen skapar debatt()

 • eric_rosenlund

  Trevligt att Sverige inte tillåter att planen får ingripa mot stridsvagnar som står och bombar in emot städer.
  ”med risk att man kan skada civila om man knäpper stridsvagnen”. Vanlig socialdemokratisk ståndpunkt!?
  Eric R

  • Vem riktar du din fråga till. Mig? Jag är ju inte sosse så du får nog vända dig till nån annan.

 • Naturligtvis vore det bästa om främst de anställda på oljefälten och i hamnarna samt befolkningen i arbetarstadsdelarna utrustades med samma typ av vapen, som Gadaffi hotade att dela ut till sina huliganer. Helt enkel – skeppslaster med traditionella handeldvapen som även i förlängningen kan användas mot svarta NATO-planer. Tyvärr styr inte vänsterförhoppningar rebellernas beväpning och om nu Gripenplan kan underlätta rebellermarschen mot Tripoli – så ok!

 • Pingback: Så går beslutsamhetens friska hy…()

 • Pingback: Ny offensiv från Khaddafi()