Krisen är en möjlighet – vägra betala

Krisen för kapitalismen presenterar förstås en möjlighet för vänstern i världen. En möjlighet för de människor som vill ha en annan värld. Det har islänningarna visat, de vägrar betala skulder som orsakats av privat spekulation, fiffel och korruption.

Det är liknande krav som står i centrum för protesterna i Grekland. Grekerna vill heller inte betala de skulder som uppstått genom privat (banker, företag etc) eller offentlig spekulativ upplåning eller genom direkt korruption. Det finns heller ingen anledning att den arbetande befolkningen ska behöva gör detta. Regeringen i Grekland vill emellertid betala alla skulder, även de illegitima skulder som uppstått genom kapitalismens och kapitalisternas spekulationer och ren stölder.

Enda sättet för grekerna att i det läget förhindra att den arbetande befolkningen i Grekland får betala för de rikas spekulation och korruption är att regeringen avsätts. För det behövs ett uppror. Eller som två 18-åriga unga kvinnor, Eirini Papadoupoulou och Mary Angelou,  på Athens gator uttrycker det i en artikel i GP: Revolution. Vi hoppas på det.

De uttrycker det som många människor önskar. En förändring. En omvälvande förändring så vi kan skapa en anna värld. En mer rättvis värld än den vi lever i nu. Det var för den sakens skulle vi demonstrerade i Göteborg för 10 år sen, det är med den målsättningen man revolterar i arabvärlden, I Grekland och i Spanien. Det är det som de våldsamma protesterna i Grekland handlar om, det som som de missnöjdas rörelse i Spanien handlar om. Att vi vill ha en anna värld, en rättvis värld, en jämlik värld.

För den som tror att vi i Sverige är förskonade från de problem som finns i Grekland, Spanien, Portugal, Lettland, Irland och många andra länder så är det kanske bäst att påminna om att många ekonomer och ledande finansiell institutioner varnar för att de svenska bankerna är i en mycket utsatt position. Och hade inte Lettlands, Estlands och Litauens arbetarklass tvingats betala för att de svenska bankerna skulle räddas hade bankernas skuld idag varit den svenska statens skuld. För de svenska bankerna hade då kraschat. Så det som händer i Grekland kan naturligtvis också hända här.

Vägra betala.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements