Cannabis som läkemedel – bra!

Nja, det är nu inte cannabis som sådant som eventuellt ska bli godkänt som läkemedel i Sverige, utan en munspray som innehåller nån substans från cannabis som lindrar stelhet och muskelkramper i samband med MS.

I en del andra länder finns sedan tidigare godkända mediciner med substanser från cannabis. I vissa länder kan man till och med ordineras cannabis. Dessa mediciner och ordinationer används främst för smärtlindring och för minskning av illamåendet vid cellgiftsbehandling.

Cannabis och/eller cannabisprodukter borde gå att använda på samma sätt i  Sverige. Andra narkotikaklassade medel används ju medicinskt, morfin för smärtlindring och amfetamin för behandling av adhd. Dessutom har vi ju all psykofarmaka. Det borde inte vara konstigare att använda cannabis eller produkter av cannabis eller med cannabissubstanser i.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Det finns en sak som ingen säger något om. Det är att cannabis nog är det bästa och säkraste sömnmedel du kan tänka dig. Alla andra sömnmedel har kraftiga fysiska beroenden, går att överdosera så att man dör, tolereras ibland dåligt av delar av befolkningen. Här har du ett sömnmedel som i princip inte går att överdosera, som har få om några fysiska abstinensbesvär. Cannabis har också en mindre påverkan på kognitiva saker än exempelvis Stolnoct, påverkar minnet mindre än Stilnoct, rapporter om att fok går i sömnen är betydligt färre med cannabis än med Stilnoct. Inga självmord begås med cannabis, inga framgångsrika iaf.

  Det räcker för att det skall betraktas som ett läkemedel. Sömnproblem drabbar massor med människor i Sverige och beroende av sömntabletter är ett aldeles äkta problem i Sverige.

 • Anonym

  Vill bara klargöra en sak. ”Nja, det är nu inte cannabis som sådant som eventuellt ska bli godkänt som läkemedel i Sverige, utan en munspray som innehåller nån substans från cannabis som lindrar stelhet och muskelkramper i samband med MS” Det är Sativex vi pratar om här och Sativex ÄR Cannabis. Cannabis plantor som fått dra i alkohol för att extrahera ämnena i plantan, sen är det smaksatt med mynta, varken mer eller mindre. Så jo jag skulle vilja säga att det ÄR Cannabis som sådant som eventuellt ska bli godkänt. Nu har ju GW Pharmaceuticals också fått patent för Sativex för att användas till cancer sjuka. http://otp.investis.com/clients/uk/gw-pharma/rns/regulatory-story.aspx?cid=185&newsid=201978

 • ”[…]en munspray som innehåller nån substans från cannabis som lindrar stelhet och muskelkramper i samband med MS.”

  Istället för ”nån substans”, testa hela plantan! Sativex är en cannabistinktur, dvs cannabisplanta vars cannabinoider (aktiva ämnen) lösts upp i alkohol, Sativex innehåller således THC, CBD, CBN samt alla andra cannabinoider som även ”vanliga” cannabiskonsumenter får i sig. Undrar varför ingen är helt ärlig om detta..? Dessutom så är cannabis effektivt mot MYCKET mer än ”bara” MS. Bl.a så är det, som redan nämnts, en mycket effektiv och säker sömnmedicin. Cannabis är dessutom tumörhämmande, inflammationshämmande, aptithöjande (väldigt bra för t.ex anorexi- och AIDS-patienter) etc. etc. En helt fantastisk växt, helt enkelt, som aldrig borde ha förbjudits.

  • Du har fel om Sativex enligt vad jag kan förstå. Det innehåller cannabinoider (THC och CBD, men inte de andra) utvunna ur cannabisplantan, men inte allt som cannabis innehåller. Iofs inte så viktigt, men i alla fall.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Sativex

   Sen kanske du borde läsa inlägget också. Hela. Där jag skriver om andra effekter.

   • ”The prescription drug Sativex, an extract of cannabis administered as a sublingual spray…” (fr. WikiPedia)

    ”GW Pharmaceuticals säger själva att Sativex innehåller 27 mg/ml
    delta-9-tetrahydrocannabinol (från Tetrabinex, extrakt från cannabis
    sativa L.) och 25 mg/ml cannabidiol (från Nabidiolex, extrakt från
    cannabis sativa L.). De verkar alltså använda två genotyper av
    cannabisplantor, en för THC och en för CBD, som de sedan blandar i en
    1:1-ratio.

    I Sativex produktmonografi
    (sid 31) står att Tetrabinex innehåller minst 64% THC, varav resterande
    del är ”co-extracted plant extract”. Nabidiolex innehåller minst 60%
    CBD, varav resterande del är ”co-extracted plant extract”. Om en flaska
    innehåller 27 mg/ml THC + 25 mg/ml CBD, så består den därav också av
    (0,64*27mg/ml) + (0,6*25mg/ml) – alltså 32,28 mg/ml – övrigt
    plantmaterial.” (fr. bloggen Kol14.com)

    Du har fel. Sativex påstås vara något annat än vad det är enbart för att moralpaniken inte ska slå över på Big Pharmas affärsidé, dvs att sälja helt vanlig cannabis utan att någon förstår att det de köper är just vanlig cannabis.

    • Dina citat bevisar ju det jag hävdar och det var därför jag hänvisade till de artiklarna innan. Men det är inte viktigt. Det handlar om THC och CBD. THC och CDB är bara en del av det som finns i cannabis. Så vitt jag vet finns det heller ingen cannabis med 64% THC. Utan max brukar vara 15%. Sluta nu tjafsa om dessa oviktigheter.

     • Du skriver: ”Du har fel om Sativex enligt vad jag kan förstå.” och ”Vad jag kan förstå har du fel.”

      Varför denna falska ödmjukhet? Du ger intrycket av att du faktiskt lämnar öppet för att du kan ha fel i frågan, men när det kommer till kritan, och dina fakta inte stämmer, så är du ändå stensäker.

      Vad i mina citat bevisar det du påstår? Det första säger precis det jag sa, nämligen att Sativex är ett cannabisextrakt – menar du att de odlat fram någon sorts cannabisplantor med enbart THC och CBD, eller vad är detta för mystiskt extrakt?

      Det andra citatet redovisar Sativex produktmonografi, ”from the horses mouth” som en amerikan skulle uttrycka det, och det står klart och tydligt att ”övrigt plantmaterial” utgör en lika stor andel av Sativex som THC och CBD gör, t.o.m. lite mer. Vad är då detta för plantmaterial, helt frånvarande av cannabinoider? Är det från.. tomater?

      Jag tror att du blandar ihop Sativex med de syntetiska cannabinoidmedicinerna Marinol och Cesamet, som innehåller Dronabinol resp. Nabilone; syntetiserade THC-molekyler. Dessa innehåller inget annat än aktivt ämne och fyllnadsmedel. De är heller inte i närheten så effektiva som Sativex, och Sativex är inte i närheten så effektivt som rå cannabis.

      Jaså det är ”oviktigheter” nu? Varför ta upp detta oviktiga ämne alls då?

      För en MS-sjuk så är det väl av yttersta vikt att veta att fungerande medicin inte behöver kosta dem en förmögenhet, de kan i själva verket odla en effektivare form själva. Skiter man i de sjukas villkor så visst, då är det väl oviktigt.

      För övriga befolkningen så är det av yttersta vikt att förstå att cannabis är väldigt mycket mer än flum och Bob Marley-musik.

      Tänk förresten på alla ”hippies” som under låång tid hävdat att cannabis är bra mot t.ex smärtor och glaucom (Grön Starr). Ja de sade t.o.m. att det kunde bota cancer! Tänk på alla som avfärdade dem som idioter. Fundera sen vem som hade rätt – Cannabis och cannabisderivat skrivs nu ut mot just smärtor och glaucom! Studier visar också att cannabis har en tumörhämmande effekt, och kan döda cancerceller utan att skada kroppen så som cellgifter gör! Kan man ha haft fel om mer, månntro? Äkta ödmjukhet är en dygd, och hade jag varit det minsta tveksam till min info ang. Sativex så hade jag också varit tydlig med att jag inte är säker, men nu är jag det.

      Jag är inte ute efter att ha rätt, jag är ute efter att bilda folk, eller egentligen ännu hellre, att uppmuntra folk att bilda sig själva. Vad är du ute efter?

     • Ja, precis. Jag har aldrig påstått att du påstått att canabis innehåller 64% THC. Men det gör Tetrabinex, som görs av cannabis, men inte är samma sak som cannabis och Sativex är alltså inte heller samma sak som cannabis. Du bekräftar du hela tiden det enda jag hävdat, att cannabis och Sativex inte är samma sak. All fakta du lägger fram visar ju att det intre är samma sak. Sativex är inte samma sak som THC, THC är inte samma sak som cannabis. Morfin är inte samma sak som opium. heroin är inte samma sak som opium. Kokain är inte samma sak som Kokablad. Satvivex är ett cannabisextrakt, därom är vi överens, men det var inte vad du ursprungligen påstod, men däremot vad jag skrev i mitt inlägg. Kanske ska du till slut läsa vad jag faktiskt skrev?

      Har du läst mitt inlägg, Jag tvivlar på det. I inlägget står ju att cannabis används mo smärtor, och andra saker. Vi är ju överens om vad man kan använda cannabis till. Jag tycker det är bra att cannabis har positiva effekter o ch vettigt med mediciner gjord av cannabis. Vi är osams om en enda sak. Du påstår att cannabis och Sativex är samma sak. Men alla fakta visar att det inte är så. Även de fakta du presenterar.

 • Vad jag kan förstå har du fel. Det är inte cannabis. De aktiva ingredienserna i Sativex är THC och CBD, två ingredienser i cannabis. Men: ”Sativex is distinct from all other pharmaceutically produced cannabinoids currently available because it is derived from cannabis plants, rather than a solely synthetic process.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sativex

 • Anonym

  Lite mer avancerat än så är det iofs. Men naturextrakt är det.
  http://www.freepatentsonline.com/7344736.html

 • Pingback: Cannabis som medicin | Svensson()

 • Pingback: Laglig cannabis blir vanligare. Dåligt? Bra? | Svensson()