Ryssland vill återskapa Sovjet

I alla fall nåt liknande om än inte detsamma. Utan kommunistparti som styr och utan 5-årsplaner. Det handlar om ett förslag om en EU-liknande union mellan de olika stater som tidigare var delar av Sovjet. Länder som i allmänhet inte är mer demokratiska idag än de var under Sovjettiden. En sådan union skulle förstås totalt domineras både politiskt och ekonomiskt av Ryssland, Vladimir Putins egen de facto-monarki.

Vladimir Putins uttalande om en ny eurasiatisk union publicerades i tidningen Izvestija och han uttalar uttryckligen att det handlar om ett projekt som riktar sig mot att EU:

I mitten av 2000-talet kallade Putin Sovjetunionens kollaps för ”1900-talets största geopolitiska katastrof”. I artikeln, publicerad i tidninen Izvestia, skriver han dock att den föreslagna unionen inte skulle bli en ny version av Sovjetunionen.

”Det vore naivt att försöka återskapa eller kopiera något från det förflutna. Likväl är det i vår tid nödvändigt med en starkare integration som bygger på nya politiska och ekonomiska grunder samt nya värderingar”, skriver Putin.

Han passar samtidigt på att kritisera några av grannländerna för att på egen hand försöka skapa starkare band till Europa och EU och garanterar medlemsländerna i den eurasiska unionen en starkare röst gentemot EU:

”Förutom de direkta ekonomiska fördelarna kommer medlemsländerna att integreras snabbare med Europa och utifrån en betydligt starkare position”, skriver han.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Tja, man har väl att välja mellan pest och kolera, pesten i Ryssland med Putin som stark ledare och koleran i EU där politikerna och bankerna strider om folkets gunst och deras pengar. Hur ser ekonomien ut i Putins Ryssland med tänkta unionsländer? Är de skuldsatta över öronen..? Har Puti-ryssland stor arbetslöshet och ekonomisk kris? Det är frågan? Hur mår det ryska folket, och vilket är det? Stort rike, svårt att överblicka men jag tror det har framtidsvisioner om ett bättre liv.   

  • Anonym

    Jag har svårt att se att de andra länderna är lika pigga på en union. Demokratier eller tyrannier så föredrar de nog att behålla makten själva istället för att återigen låta Moskva styra dem.