Misslyckad privatisering – äldrevården

Det är uppenbart att privatiseringen inom äldrevården är misslyckad. Resultatet av att de två storbolagen Attendo och Ambea/Carema tagit över en massa äldrevård har blivit en utbredd vanvård. Nåt annat var inte att vänta då bolagens stora möjligheter att öka sin vinst är minskad personal och att spara på material. Bägge sakerna leder lätt till sämre vård.

För att komma tillrätta med såna här problem är det en bakvänd väga att skapa en massa byråkrati för att kontrollera och försöka förhindra privata vinstdrivna bolag att öka sina vinster på de sätt som är normalt för den typen av företag. Det skapar en onödig och kostsam byråkrati som  praktiken kommer att ha mycket liten effekt. Det enda effektiva är att all vård bedriv offentligt och under demokratisk kontroll.

Mer byråkrati genom olika kontrollinstanser kan inte heller stoppa bolagens skattesmiteri och fiffel med våra gemensamma pengar. Det är helt orimligt att först göra fel och sedan försöka begränsa effekterna av det felaktiga genom ökade kontroller. Det är bättre att redan från början göra rätt. Och det rätta i samband med äldrevården är en vård som är under demokratisk kontroll, i offentlig ägo, offentligt finansierad och offentligt driven.

Intressant?
Bloggat: Duroj, Röda Berget, Alliansfritt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements