De flesta arbetslösa får ingen ersättning

Då pratar vi dessutom om arbetslösa som överhuvudtaget är registrerade. Många arbetslösa och undersysselsatta finns inte i statistiken. Det är för många, kanske de flesta, meningslöst att försöka få a-kassa och man hankar sig fram med tillfälliga jobb och på pengar från släktingar. Men bland de som funnit det användbart att gå till arbetsförmedlingen och a-kassan för att registrera sig som arbetslösa får alltså de flesta ingen ersättning. Hårdast drabbade är som vanligt de som tjänade minst innan de blev arbetslösa. Det var dessa som drabbades hårdast av regeringens försämringar av -kassan. Något som gjorde att många inte längre ansåg sig ha råd att vara med:

Våren 2007 genomförde regeringen flera stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Det bidrog till att en halv miljon människor lämnade a-kassan under loppet av två år.

-I regel fick de som tjänade minst betala mest. På flera håll inom LO var den sammanlagda avgiften för fack och a-kassa uppe på 700-800 kronor. Det innebär att organisationsgraden blev högre bland tjänstemän än arbetare, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi på Lunds universitet, till tidningen.

Mellan hösten 2006 och november i fjol minskade andelen som är med i a-kassan från 82,8 till 70,2 procent.

Situationen är alltså i huvudsak och i slutändan ett resultat av regeringens omfördelningspolitik från fattig till rik. Med resultat att de flesta arbetslösa inte får någon a-kassa. Detta är ett problem, LAS är det inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements