Sverige ska inte öva militärinsats mot folkmassa

Eller som det står i beskrivningen av Nato-övningen Cold Response ”i ett krisområde, där trupperna ska hantera allt från högintensiv krigföring till terrordåd och massdemonstrationer”. Dvs militären som deltar i övningen ska träna på att agera mot folkliga massdemonstrationer. Som jag skrivit tidigare är detta knappast förenligt med demokratiska värderingar och det är inget som svensk militär borde delta i. Sist som svensk militär agerade mot en massdemonstration var i Ådalen 1931. Sånt vill vi inte se igen.

Det kraschade norska flygplanet var en del av militärövningen Cold Response.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, DN1, 2, SVD1, 2, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sven A

    Hej! Med all respekt för din ståndpunkt, men den senaste gången som svensk militär med våld agerade mot en folklig massdemonstration var inte Ådalen 1931 utan i Kosovo den 17 mars 2004, utanför Caglavica.

    • Du har förstås rätt. Jag borde skrivit senaste gången som det skedde på svensk mark