Dödligt våld minskar

Det dödliga våldet i Sverige fortsätter minska och under 2011 inträffade 81 fall av dödligt våld i Sverige, vilket är en minskning jämfört med 2010 då 91 fall konstaterades.

— Dödligt våld uppvisar relativt stora upp- och nedgångar mellan olika år, säger Mikael Ernbo, statistiker på Brå. Årets notering är en av de lägsta de senaste tio åren, men ligger inom den normala variationen.

Antalet anmälda brott som avser fullbordade mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång ger en överskattad bild av det faktiska antalet fall av dödligt våld. Statistiken visar samtliga anmälda händelser med dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha varit dödsorsaken. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld, till exempel självmord, olycka eller naturlig död.

Eftersom statistiken över anmälda brott ger en överskattad bild av det faktiska dödliga våldet genomför Brå sedan 2002 en specialstudie över dödligt våld där varje enskild polisanmälan granskas för att kunna presentera det korrekta antalet fall av dödligt våld. Resultatet från studien redovisas i en separat rapport som publiceras i samband med den slutgiltiga brottsstatistiken.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs mer: SVT1, 2, SVD, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements