Breivikrättegången – ett försvar av rättsstaten

Det faktum att rättegången mot den norske terroristen är helt öppen är ett försvar av rättsstaten och rättssäkerheten. Det har jag skrivit tidigare men även andra skribenter konstaterar samma sak, som exempelvis Hanne Kjöller.

Den danska terroristrättegången som pågår samtidigt mot 4 svenskar och muslimer är motsatsen. Den är till stora delar hemlig, motverkar rättsstaten och rättssäkerheten samt underblåser islamofobi. Det är svårt att granska vad som sker och svårt att bedöma bevis mot och motivation hos de misstänkta.

I Breivikrättegången kan vi istället följa allt. Vi kan se att mannen drivs av galna politisk idéer och en helvrickad världsuppfattning. Tyvärr finns det många människor som delar hans uppfattningar, en del antifeminister, rasister, islamofober, sverigedemokrater, medlemmar i nazistpartier, medlemmar i Sannfinländarna, Dansk folkeparti och Fremskrittspartiet.  En del av dessa är lika farliga som Breivik. Vi har sett det tidigare med John Ausonius och vi har sett det i Malmö med Peter Mangs. Det kan hända igen.

Anders Behring Breivik är inte en isolerad företeelse, han är bara det hittills extremast uttrycket för en fascistisk livsåskådning och för fascistiska idéer som frodas i de högerextrema partierna i Norden.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Jinge, Bjereld, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • DrewBach

    Eh, din kunnskap om Norge og Fremskrittspartiet er utdatert. De ”ryddet” i rekkene for flere år siden! Din sammenligning blir derfor svært dårlig. Frp. er et anstendig part i Norge nå, lite fremmedfiendtlig og med fremtredne, ikke-hvite medlemmer på høyt nivå. Jeg er ikke medlem av Frp, men rett skal være rett.

    • DIn åsikt delar jag inte. DIn åsikt delas inte av mina vänner i Norge. Att det finns invandrare eller barn till invandrare med i ett parti förändrar inte partiets karaktär.