Centerpartiet – partiet som inte behövs

Centerpartiet ligger just nu under 4% i opinionsundersökningarna. Det är helt logiskt. Partiet behövs inte. Deras sociala bas, små och mellanstora bönder, har nästan försvunnit helt och de som finns kvar vill knappast ge stöd till ett nyliberalt parti som enbart tänker på profiter(vinster) för de rika och att gynna storföretagsamheten.

Idag styrs centerpartiet av den så kallade stureplanscentern med sådana som Fredrik Federley och Annie Lööf i spetsen. Men de som kan tänkas ge stöd till nyliberal politik har andra större partier att rösta på, folkpartiet som också saknar en fast social bas, mn framförallt moderaterna som just har sin sociala bas i den Östermalmsöverklass som stureplanscentern tycks vilja nå. Det finns ingen anledning för dessa väljare och människor att byta parti.

Centern har ibland också fungerat som ett alternativ för landsortsproletariatet (arbetare, småföretagare, hantverkare) som ett brunt alternativ. Den gruppen kan idag rösta på ett trovärdigare brunt alternativ som inte är nyliberalt, sverigedemokraterna (SD). De partiet är också ett alternativ för småbönder.

För de människor som inte vill ha ett nyliberalt eller brunt alternativ framstår förstår ett stöd till den ängsliga medelklassens parti, miljöpartiet, som rimligt. Detta parti har ju övertagit centerns roll som ett grönt borgerligt alternativ, vilket ju inte lockar folk på landet,men väl den ängsliga medelklassen i stan.

Kort sagt behövs inte centern. Partiet saknar bas, saknar eventuella nya väljargrupper och det vore logiskt om de ramlade ur riskdagen och självdog.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements