Inget har hänt i Göteborg

Henrik Wallgren skrev en uppsluppen krönika om Göteborg. Allt hade ändrats till det bättre. Han måste ha blivit förvirrad därborta i öknen i USA. För det finns ingen verklighetsgrund bakom hans påståenden:

Folk cyklar till jobbet och en av medborgarna har till och med köpt elbil.

Plötsligt är det ingen nackdel att vara kvinna, bög eller invandrare när man söker chefsjobb i stan. Snarare tvärtom.

Sjöbergen är räddade. Gatumusiken klingar åter. Ingen jobbar sig vid Rambergsmoskén. En halvtgalen norrman har gett oss Europas coolaste hotell. Det planeras för supercykelbanor, badplatser i älven och linbanor från Chalmers till Lindholmen.

Göteborg är dyslektikern som plötsligt började läsa Dostojevskij.

Stammaren som numer håller tal på firmafesterna.

Hur gick det till?

Man nyper sig där det gör ondast och väntar på att vakna. Men den här förvandlingen är på riktigt.

Prinsen har kysst Törnrosa och förbannelsen är hävd.

Ringön skall fridlysas. Stena maka på sig. Göta Älvbron förvandlas till en svävande trädgård.

Saab bygger elbilar, Laleh fyller Scandinavium och Götaplatsen går från Nordkoreanskt till Milanskt när Bar Himmel kör nattklubb på Konsthallstrappan.

Vad var det som hände? Vad får en hel landsända att plötsligt vända sin bättre sida till?

Alldeles nyss var ju Göteborg en smågrinig visselblåsarstad och innan dess en brun muthåla och innan dess ett grått industriellt vakuum.

Folk cyklar inte till jobbet utan åker bil. Det är precis som överallt annars svårare att få ett chefsjobb om man är kvinna, bög eller invandrare. Inget har ändrats där. Några badplaster i älven kommer det inte att bli, inte heller nån linbana eller odlingar på Götaälvbron. Stena kommer inte att flytta och väl är det och tyvärr är Ringön inte fridlyst (det hade förmodligen inte heller varit bra). Fria fantasier helt enkelt eller så har Wallgren delirium.

Göteborg har aldrig varit en smågnällig visselblåsarstad och industri innebär inget vacuum. Fester på Götaplatsen har funnits så länge jag minns. Henrik Wallgren är ute och cyklar, har drabbats av galenskap i öknen i USA, har druckit eller knarkat för mycket. Nåt är det. För han försöker väl inte vara ironisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements