Svenskars naturkärlek

Landskapet i våra hjärtanBoktips
Landskapet i våra hjärtan
Jakob Christensson
Historiska media

Svenskars naturkärlek

Skog och sjö. Gles befolkning. Sen urbanisering. Bonderötterna få generationer bort. Inte undra på att naturälskan ingår i det svenska folklynnet. ”Landskapet i våra hjärtan – En essä om svenskars naturumgänge och identitetssökande” (från sent 1700-tal till tidigt 1900-tal) behandlar på 100 sidor detta intressanta ämne.

I förgrunden hamnar kulturarbetare, intellektuella, nationalromantiker, borgerliga naturdyrkare, nationalister, hembygdsvurmare. Tänk också Evert Taube, allemansrätten, Den blomstertid nu kommer, fotvandrare, Heidenstam, Moberg, landskapsblommor, allmogevidskepelse, Carl Larsson, Nils Holgersson, Sörgården etcetera.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, HT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Advertisements