Kampen om Geziparken och mot Erdogan

Staden Istanbuls styre har bestämt att Geziparken i centrala Istanbul ska försvinna till förmån för ett köpcentrum. Projektet som Istanbuls stad påbörjat för att bygga om en gammal ottomansk artilleribarack, med premiärminister Recep Tayyip Erdogans stöd. Projektet innebär att omvandla baracken och parken till ett köpcentrum och eventuellt bostäder.

Demonstranter har därför ockuperat Geziparken. Efter att poliser och byggmaskiner häromdagen tog sin i parken så samlades än fler demonstranter både i Geziparken och på Taksimtorget. Gatustrider mellan polis och demonstranter utbröt. Kampen mot myndigheternas försök att röja bort parken för inte bara på gatan utan också på nätet. Den socialistiska hackerorganisationen REDHACK har hackat många statliga webbsajter för att väcka offentlig opinion mot förstörandet av grönområdet i Istanbul.

Erdogan fortsätter förkasta demonstranternas krav och säger ”Oavsett vad ni gör, vi har fattat ett beslut och vi kommer genomföra det”, som han alltid gör genom att förklara att han aldrig accepterar offentligt motstånd.

Erdogan uppmanade demonstranterna att läsa på om stadens historia: ”Om ni har någon respekt för historien som måste ni kunna Geziparkens historia”. Erdogan tillade att området hade varit en plats för artilleribarrackerna “Topcu Kislasi” och att arbetets uppgift var att återskapa dem.

Protesterna mot förstörelsen av parken har utvecklats till att också bli protester mot det regerande partiet AKP och deras konservativa politik, som att stänga ner teatrar, införa restriktioner och förbud. Folk har enats för att skydda sin livstil och frihet mot ett starkt konservativt regeringsparti.

Efter fler dagars gatustrider och politiska påtryckningar tvingades till slut polisen till reträtt från Geziparken och Taksimtorget. En seger för demonstranterna, kanske tillfällig, men man passade på att fira rejält. Samtidigt har protesterna spridit sig över hela landet. Två personer har dödats och hundratals skadats. Över hela Turkiet har cirka 1 000 människor gripits.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements