Sveriges meste fånge fri om tre år

Leif Axmyr heter den man som suttit längst i fängelse i Sverige. Om tre år blir han sannolikt fri hans livstidsstraff nu omvandlats till ett tidsbestämt straff på 51 år. Då har han suttit oavbrutet 34 år i fängelse då man i allmänhet släpps ut efter att två tredjedelar av straffet avtjänats. Onödigt länge som jag ser det. Han hade kunnat släppas fri för länge sen. Massmördaren Mattias Flink fick sitt livstidsstraff tidsbestämt till 30 år. Det finns inget som motiverar varför Leif Axmyr skulle få 21 år mer.

Ursprungligen dömdes Leif Axmyr för ett dubbelmord i Gävle 1982, men under tiden i fängelse har han dömts för fler brott, däribland olaga hot, narkotikabrott och bestickning. Dessutom hade Leif Axmyr en historia med våld och brott redan innan dubbelmordet. Han har alltså inte skött sig prickfritt som Mattias Flink, men den stora skillnaden i strafflängd tycks mig ändå inte motiverad. Leif Axmyr är idag 75 år gammal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Henrik1

    Det har att göra med vem han mördade. Minns inte riktigt men den ene i dubbelmordet var barn till ett mycket högt uppsatt sossepolitiker. fanns ingen chans i helvetet att Axmyr skulle få ett tidsbegränsat straff så länge det var regeringen som bestämde. Örebro tingsrätt har väl känt av de politiska vindarna och vägrat omvandla livstidsdomen. men förr eller senare blir det löjligt att inte tidsbegränsa. Axmyr en mördare som utsätts för ett rättsövergrepp genom att hålla honom inspärrad mycket längre än praxis

    • Axmyr mördade sin före detta flickvän och hennes pojkvän som var son till politikern Allan Larsson, på 1990-talet minister. Det har säkert spelat en viss roll.