”Elaka” barn

Inneslutning och uteslutningBoktips
Inneslutning och uteslutning
Marie Wrethander Bliding
Studentlitteratur

”Elaka” barn

Det räcker inte att förbjuda friskolor för att förhindra segregation, ghettoisering och (ras)fördomar. Denna viktiga bok om barns relationsarbete i skolan visar med motbjudande tydlighet hur elaka och rasistiska barn är mot varandra i en vanlig skola.

Mobbning och rasism handlar inte om individer, utan om klassens egen barnkultur av hierarki, status och makt. Motsatsen till allas lika värde. Samma vi-dom-mentalitet på skolgården som i etniska krig.

Vad göra förutom skoluniform (mode bygger gränser) och lärarledd arbetsgruppsindelning (fria val utesluter vissa). Vet inte. Men skolan måste ta denna upprörande skolvardagsondska på allvar.

Hans Norebrink

PS Jag kommer att tänka på romanen ”Flugornas herre” om barn strandade ensamma på en ö, och den maktkamp och terrorvälde som utbröt. Mycket fler vuxna i skolan, och något slag av barndeltagande i arbetslivet kanske vore lösningar. Barn lämnade åt sig själva kämpar om mest status. Omgivna av vuxna är de jämlika i statusbotten, eftersom de vuxna vet och kan mer.

Läs mer: Google, Zanalysis,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements