Arkitekter ritar fula hus som folk inte gillar

Smålands-Posten uppmärksammade i måndags en gammal undersökning genomförd av undersökningsföretaget Yougov och arkitektföretaget Adam Architecture. Om vanligt folk får välja så väljer de inte de hus som de flesta arkitekter av idag ritar. Hus av glas, stål och betong som i miljonprogrammets bostadsområden. Utan vanligt folk tycker mycket bättre om hus som ser ut som på Linnégatan i Göteborg eller i Majorna, hus av tegel, sten och trä, med utsmyckningar och snickarglädje om det handlar om trähus. Traditionellt hellre än modernt alltså. Undersökningen bad folk välja mellan husen på bilden ovan. 77 % valde hus 2 och 3.

Villa i Hällevikstrand. Arkitekt Albert KB

Villa i Hällevikstrand. Arkitekt Albert KB

De flesta arkitekter ritar inte för vanligt folk. De ritar för sig själva och för sina kollegor. De ritar inte för att Svensson, Johansson, Karppinen och Sadeghi ska gilla husen, utan för att de ska göra nåt unikt, för att de ska bli kända, för att tillfredsställa sina kollegor. Det verkar för det mesta bli hus som vanligt folk inte gillar. Det fins dock också undantag bland de yrkesverksamma arkitekterna. Ett av undantagen är min bror och hans firma Arkitekt Albert.

Villa i Burås. Arkitekt Albert KB.

Villa i Burås. Arkitekt Albert KB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements