Överdrivet om gangstervåld i DN

DN har idag publicerat en artikel om gangstervåld. Rubriken ropar ut att våldet sprider skräck och har flyttat ut på gatorna. Rätt konstiga påståenden. Gangstervåld har alltid ägt rum på gatan, i det offentliga rummet på ett eller annat sätt. Att påstå nåt annat är helt enkelt inte sant. Gangstervåldet har alltså inte flyttat ut på gatan i går, förra veckan eller i år, utan har alltid varit där. Redan innan det började pratas om organiserad brottslighet och maffia i Sverige.

Att gangstervåldet sprider skräck är inte heller sant. Det är så litet i omfattning att det i praktiken inte märks. Gangstervåldet är i förhållande till allt annat våld en så försvinnande liten del så att det i stort sett aldrig märks för vanligt folk. Så också i Örebro som artikeln i DN handlar om. Där pågår en konflikt mellan två gäng, Romanos och Black Cobra som lett till ett par skottlossningar och en del andra saker. Det hela verkar i jämförelse med situationen i Göteborg ganska lågintensivt och har knappast någon som helst betydelse för vanligt folks säkerhet.

Det är klart, om det skjuts mycket på öppen gata, på krogar och liknande offentliga platser kan någon oskyldig person förr eller senare bli skjuten. Men i Örebro verkar det inte skjutas speciellt mycket. DN överdriver helt klart ”skräcken” för gangstervåld och hittar på om att det nyligen skulle ha flyttat ut på gatan. Artikeln andas nyhetstorka. Då brukar alltid media skriva märkliga artiklar om hotande och farligt våld.

Samtidigt visar rapporter och undersökningar att våldet i samhället faktiskt minskar. Eftersom Sverige i internationell jämförelse redan är ett fredligt land med mycket lite våld så är det knappast nån idé för folk att oroa sig för våld. I Sverige finns det mycket lite våld, det som finns är främst relaterat till alkohol och väldigt lite av våldet är relaterat till kriminella nätverk och gäng. Det bästa en svensk kan göra är om våldet oroar är att dricka mindre alkohol.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements