Att kräva ut personuppgifter anonymt borde inte vara tillåtet

Den svenska offentlighetsprincipen inskränktes nyligen. Utan egentlig debatt och diskussion. Det handlade om att dokument som har med EU att göra ska kunna hemligstämplas. Det är en helt onödig inskränkning av offentlighetsprincipen som minskar demokratin och insynen.

Nu finns det förslag från polisen om andra förändringar av offentlighetsprincipen. Idag kan vem som helst få ut en lång rad uppgifter av privat och personlig natur. Det kan göras helt anonymt. En rimlig förändring vore att uppgifter inte kan begäras ut anonymt. En sådan förändring är knappast en inskränkning av demokratin. Däremot bör det naturligtvis även i fortsättningen gå att granska folks inkomster, skulder och liknande. Anledningen till polisens förslag är att försöka förhindra identitetsstölder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements