Misstänkt skattefiffel i stort svenskt mediebolag

SBS Media Group Sweden Filial var fram till i våras ett bolag i SBS-koncernen, som bland annat äger Kanal 5 och SBS Radio. Nu är bolaget och bolagets ägare enligt Skatteverket skyldiga en massa pengar i obetalda skatter. Totalt rör det sig om 273 miljoner kronor i bolagsskatt och skatte­tillägg som företaget ska betala för åren 2009–2012, enligt Skatteverkets beslut.

SBS-koncernen kontrollerades av det tyska företaget ProSiebenSat1 och används sig av ett komplicerat och enligt Skatteverket olagligt sätt att slippa betala skatt. Bolagets svenska vinster placerades i en filial till genom att företaget själv köpte upp andelar i sina dotterbolag och placerade dessa i filialen till ett nederländskt koncernbolag, SBS Broadcasting Europe BV. Genom ränteavdrag i filialen SBS Media Group Filial undvek bolaget att betala skatt. Detta förfarande är enligt Skatteverket är olagligt, men bolaget och dess advokater har förstås en annan åsikt.

Idag ägs de tidigare SBS-bolagen av Discovery Communications, ett USA-ägt bolag, via det svenska dotterbolaget SBS Discovery Media Holding AB. De TV-kanaler som tidigare ingick i SBS-koncernen var Kanal 5, Kanal 5 HD, Kanal 9 och radikanalerna var Mix Megapol, NRJ, Radio 107,5, Rockklassiker, The Voice, Vinyl 107,1. Discovery-bolagen har inget med skatteärendet att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements