Ett naturligare jordbruk kanske kräver GMO-grödor

Det största problemet vid odling av potatis är bladmögel/brunröta. Med dagens potatissorter innebär detta gissel en stor användning av gifter. Användes inte stora mängder kemikalier skulle vi vissa år knappt få nån potatis att äta. Det finns dock sorter som är immuna mot bladmögel. De sorterna eller den sorten är förbjudna. De är nämligen genmodifierade (GMO-potatis). Men odling av sådan potatis skulle faktiskt kunna innebära ett mer miljövänligt och naturligt jordbruk. Tvärtemot vad miljöpartiets Carl Schlyter hävdar.

Ekologiskt jordbruk kan alltså bedrivas även med GMO-grödor. Kan underlättas av GMO-grödor. Carl Schlyter har fått mothugg av en forskare, en professor i Växters cell- och molekylärbiologi vid namn Stefan Jansson. De diskuterar både en majssort som själv producerar sitt gift mot majsmott. Det är svårt att veta vem som har rätt just i den frågan, Men Schlyters svepande omdömen gör det svårt att lita på honom tycker jag.

Ett problem som båda tar upp är att vissa bolag totalt dominerar utsädesmarknaden för GMO-grödor. Så är det redan idag, för marknaden för grödor som inte är GMO domineras av ett fåtal bolag. Det är en följd av kapitalism och den lagstiftning vi har i världen. Denna lagstiftning kan ändras så att bolagens makt minskar. Men det är inte en fråga som egentligen har med GMO-grödor att göra. Utan med det ekonomiska systemet att göra. Ett system som Carl Schlyter inte är emot och därmed faller hans ord på denna punkt platt till marken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements