Teodorescus antiintellektuella angrepp på antiintellektualism

I en märklig artikel på SVD:s ledarsida lyckas Alice Teodorescu lyckas hon dödförklara tanken på en objektiv sanning, idén om att rasism går att bekämpa och förklara. Dessutom lyckas hon demonstrera att intelligens inte alltid resulterar i intelligent tyckande eller intelligenta artiklar. För intelligent är jag säker på att hon är. Dessutom inte ens i artiklar som kan anses vara av sådan kaliber att de kan kallas intellektuella.

Hennes inlägg handlar om konflikten Israel-Palestina som inte är nåt större problem enligt henne. För det stora problemet är att antisemitismen ökar när Israel begår övergrepp på den palestinska befolkningen. Snacka om bristande proportioner vad det det gäller problembeskrivningar. Snacka om antiintellektualism.

Hennes ledarartikel handlar om den kurdiske man som hängde ut en israelisk flagga i ett område där befolkningsmajoriteten tycker illa om israel och kommer från Mellanöstern. Han blev misshandlad. Men Teodorescus analys av den händelsen är kraftigt bristfällig, för att inte säga anti-intellektuell (det gäller för den delen också Erik Helmersons motsvarighet i DN, även om den är bättre skriven). Låt mig säga så här. Som Palestinavänlig, men boende i ett område med judisk befolkningsmajoritet skulle jag aldrig hänga ut en palestinaflagga på min balkong. Att göra det skulle visa på bristande respekt för mina grannar, bristande hänsynstagande och sjävupptagenhet. Det skulle naturligtvis uppfattas som en provokation av mina grannar.

Därför skulle naturligtvis den kurdiske mannen inte hängt upp den israeliska flaggan. Vi kan tycka att det borde vara möjligt att visa sin åsikt på det sättet. Men faktum är att var och en inte kan göra vad som helst var som helst. I vissa fall lagstiftar vi om det, i andra falla är det bara allmänt vett och hyfs. I fallet med flaggan handlar det om hänsynstagande till och respekt för andra människor.

Samtidigt är det naturligtvis oacceptabelt att mannen blev misshandlad. bara för att folk blir provocerade, bara för att en person uppträder provocerande och brister i sin respekt för andra människor ger det ingen som helst rätt för någon att misshandla provokatören. Det är också bristande respekt för sina medmänniskor och dessutom intolerant.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements