Misslyckade rån med stökiga omständigheter

Stockholm har idag skakats av ett rån med flera sammanhängande misstankar om bomber. Stora delar central Stockholm fick stängas av, men rånarna kom som förväntat inte över några större summor pengar. Bankrån är inte längre nån lönande verksamhet.

Först bombhotades två banker, sedan kom ett rån mot ett växlingskontor på Holländargatan och sedan ett fjärde bomblarm om ett paket på Kammakaregatan:

Polisen fick det första larmet klockan 10.35. Det kom som ett överfallslarm från personalen på Handelsbanken vid Östermalmstorg. Enligt Eva Nilsson hade en ensam gärningsman kommit in i lokalen och hotat personalen för att tillskansa sig pengar. När rånaren lämnade banken ställde han kvar ett paket som personalen uppfattade vara en bomb och sprang då ut ur lokalen.

Det är oklart om rånaren var beväpnad.

– Fem minuter senare får vi in ett larm om att en man har kommit in genom huvudingången på Nordeas huvudkontor på Smålandsgatan, ställt ifrån sig ett paket och skrikit ”bombhot” och sprungit därifrån, säger Eva Nilsson.

Klockan 10.51 kom ett tredje bomblarm. Denna gång mot ett växlingskontor på Holländargatan i centrala Stockholm.

– Man har upptäckt ett paket utanför växlingskontoret, säger Eva Nilsson.

Där ska det enligt polisen ha genomförts ett fullbordat rån med automatvapen. På Handelsbanken ska rånaren däremot inte ha fått med sig några pengar.

Polisen har gjort flera fynd av vapen och fordon som kan sättas i samband med rånen i närheten av Stadsbiblioteket och Handelshögskolan i Stockholm. Det fullt ut genomförda rånet mot växlingskontoret kan h gett en del pengar. Växlingskontor har inte samma säkerhet som banker och det kan därför vara mer lönsamt att råna dem.

För några veckor sen skedde ett liknande rån mot ett växlingskontor på Gullmarsplan, Även den gången placerades misstänkta föremål ut för att lika bomber, då på Götgatan på Södermalm.

Det hela liknar också det misslyckade rånet mot postterminalen i Göteborg. Ett rån som kunde knytas till kriminella kretsar i västra Stockholm och till Brödraskapet Wolfpack. Kanske har de två nu genomförda rånen liknande kopplingar. Kanske till Lejonen, kanske till Brödraskapet, kanske till västra Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements