Indiskt storföretag expanderar i Västsverige

MahindraDet indiska storföretaget Mahindra meddelade nyligen att de skull öppna ett större kontor och en större verksamhet inom dataområdet i Göteborg. Det är Tech Mahindra som sysslar med bilindustrirelaterad IT som efter att ha slutit i ett avtal med Volvo Personvagnar (Volvo Cars) räknar med att ha ett par hundra anställda inom några år:

Tech Mahindra har haft mindre verksamhet i Göteborg i tio års tid men nu ökar man verksamheten rejält.

– Vi har redan anställt mer än 100 personer och om affärerna går bra kommer vi anställa fler. Vårt företag växer ganska exponentiellt i Sverige. Genom att etablera oss här vill vi bli en seriös spelare i Sverige och visa att vi tänkt vara här under en lång tid, säger Sundar Sankaralingam, ansvarig för Mahindras verksamhet i Göteborg.

Han hoppas på kontrakt inom fler branscher och har redan ett testlabb för mobiltelefoner i Lund. De är också på jakt efter bolag att köpa upp i Sverige och Europa.

Ungefär en tredjedel av de nyanställda är från Sverige. De flesta övriga är från Indien och några från andra europeiska länder.

Tech Mahindra har också påbörjat ett samarbete med Chalmers och IT-universitetet för att få in nykläckta Göteborgsstudenter i bolaget.

– Jag rekryterade några studenter redan förra året och det föll ut väl, så vi vill utöka den modellen och anställa lokala studenter, träna dem i Indien och ta tillbaka dem till Sverige, säger Sundar Sankaralingam.

En annan del av Mahindra-koncernen kommer med stor sannolikhet att över Nevs i Trollhättan, dvs den gamla Saab-fabriken.

Koncernen kallas Mahindra Group och har cirka 200 000 anställda i hela världen. De tillverkar bilar (Mahindra, Ssangyong), är verksamma inom flygplansindustrin, tillverkar bildelar, jordbruksutrustning, lastbilar, militärutrustning, elprylar, driver IT-företag och verksamheter inom handel, finansiella tjänster, ingenjörskonsultverksamheter och mycket mer. Det är ett verkligt konglomerat som grundades 1945. Huvudkontoret finns i Mumbai (Bombay) och kontrollerande ägare till företaget är familjen Mahindra med Anand Mahindra och Keshub Mahindra i spetsen. Många av gruppens företag är dock börsnoterade var för sig, däribland bilföretaget Mahindra & Mahindra och Tech Mahindra.

Keshub Mahindra är en av de personer som dömts som ansvariga för det katastrofala gasutsläppet i staden Bhopal år 1984:

In June 2010, seven former employees of UCIL, all Indian nationals and many in their 70s, were convicted of causing death by negligence and each sentenced to two years imprisonment and fined Rs.100,000 (US$2,124). All were released on bail shortly after the verdict. The names of those convicted are: Keshub Mahindra, former non-executive chairman of Union Carbide India Limited; V. P. Gokhale, managing director; Kishore Kamdar, vice-president; J. Mukund, works manager; S. P. Chowdhury, production manager; K. V. Shetty, plant superintendent; and S. I. Qureshi, production assistant.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements