Palestinsk fiskare i Gaza dödad av israeliska marinen

En 34-årig palestinsk fiskare dödades i Gazas fiskevatten i samband med en israelisk marinattack i lördags morse,uppgav en talesperson för Gazas hälsomyndighet. Samtidigt skall två palestinska fiskare ha arresterats.

En talesperson för den israeliska armén hävdar att man har ingripit efter att fiskare överträdde den avtalade fiskegränsen samt att varningsskott avfyrades innan skott avlossades mot båtmotorerna. Två båtar skall enligt talespersonen ha tagits i beslag för undersökning medan återstående två båtar återvände till Gazas kust.

Fiskebåtar i Gaza

Fiskebåtar i Gaza

Efter Israels senaste krig mot Gaza, sommaren 2014, nåddes en uppgörelse för vapenvila som inbegrep ett utvidgande av Gazas fiskezon från tre sjömil till sex sjömil från land. Detta innebar ökad fångst samt att fler fiskarter kunde fångas. Flera attacker från så väl israelisk som egyptisk militär, med allvarliga skottskador som följd, har dock rapporterats sedan uppgörelsen nåddes.

Sjömannen Charlie Andreasson skildrade, under sina nio månader i Gaza, arbetet med projektet Gazas ark för att stödja de palestinska fiskarna i Gaza.

Svensson/Ship to Gaza

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements