Limhamn förra året: Inget våldsamt upplopp utan polisövergrepp

Tre av de aktivister som åtalats för våldsamt upplopp och en del andra brott i samband med att polisen red ner en demonstration i Limhamn den 23 augusti förra året har friats av tingsrätten i Malmö:

En kvinnlig polis menade att 17-åringen kastat en sten på henne under demonstrationen, men hon såg honom aldrig kasta något eller kunde säkert säga att det var en sten hon blev träffad av, därför friar tingsrätten honom även för våld mot tjänsteman.

30-åringen, som åklagaren menar har varit en av de mest framträdande i upploppet, frias också helt. Tingsrätten har tagit del av videomaterial som, tvärt emot vad åklagaren hävdar, visar hur han håller tillbaka en person som försöker attackera en polisbil.

24-åringen har erkänt att han kastat en petflaska med vatten mot de ridande poliserna efter att demonstranterna blev nedridna, men eftersom tingsrätten beslutar att inget våldsamt upplopp skedde då frias även han från anklagelserna.

Ytterligare sju personer ska åtalas för våldsamt upplopp. Handlar det om samma situation lär de också bli friade i tingsrätten. I och med domen i tingsrätten torde det stå klart att nedridningen av demonstranter i Limhamn var ett allvarligt polisövergrepp som saknade fog, vett och sans.

Men tyvärr nöjer sig nog inte åklagaren med domen i tingsrätten utan han kommer väl sannolikt att överklaga till hovrätten. Hur utfallet blir där, i en domstol dominerad av välbeställda jurister, är för den här typen av mål mycket osäkert även om vi vet att det efter Göteborg 2001 rent generellt blev mildare domar i hovrätten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements