Delvis missvisande fattigdomsrapport från Rädda Barnen

Rädda Barnens barnfattigdomsrapport är på vissa sätt missvisande. Det gäller många av de kommuner som återfinns i botten av listan, dvs kommuner med hög barnfattigdom. Bland de kommunerna finns en lång rad gränskommuner. Sådan kommuner får missvisande siffror då en familj kan ha låg inkomst i Sverige, men en hög reell inkomst då en eller två föräldrar arbetar i ett grannland, i allmänhet Norge. I sådan familjer kan det säkerligen också vara ekonomiskt gynnsamt att formellt vara skilda, med en förälder arbetande i Norge och en med barnen i Sverige.

Att gränskommuner till Norge ligger i botten på listan bland de fattigaste i Sverige är därför i huvudsak en synvilla, Förmodligen påverkas också Malmö, Helsingborg,Landskrona och en del andra skånekommuner av sådan faktorer. Gränskommuner eller pendlingskommuner till Norge som ligger i botten på listan är bland annat Årjäng, Eda, Mellerud, Strömstad, Dals-Ed, Åmål och Torsby. En del sådana kommuner skulle sannolikt vara fattiga ändå, det gäller framförallt gränskommuner långt från den norska huvudstadsregionen, men den som tror att Strömstad och Dals-Ed faktiskt är bland Sveriges fattigaste kommuner eller med lika stor barnfattigdom som Göteborg tar nog allvarligt miste.

Ytterligare en sak som kan påverka fattigdomen i vissa områden/stadsdelar är förekomsten av svarta inkomster av olika slag. Sådana inkomster kan också göra att barnfattigdomen överskattas på vissa håll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements