Överdrivna farhågor om USA:s inreseförbud

USA:s myndigheter vet inte om en person har dubbla medborgarskap. Den som reser på sitt svenska pass har därför normalt inga problem att komma in i USA. Mer än i rena undantagsfall eller fall där någon blivit personligen svartlistad som exempelvis Jan Guillou (det är dock svår att svartlista nån som heter Anders Svensson).

Det finns ingen anledning för en person med dubbla medborgarskap att använda nåt annat pass än det svenska vid resor nånstans förutom vid resor det land där de också är medborgare. Att ha dubbelt medborgarskap är därför inget som helst problem.

Dubbla pass för personer som är svenska medborgare är vanligt bland svenskar som bor i USA, uruguayaner som också är svenska medborgare, folk från det forna Jugoslavien och personer från några länder till. Visumansökningar till USA använder passnumret för att rätt identifiera en person. Passnumret på ett svenskt pass kan inte kopplas till att en person också är medborgare i nåt annat land. Och är ett visst pass med ett visst passnummer svartlistat i USA är det ju lätt att kringgå. Nytt pass helt enkelt. USA kan inte skilja en Anders Svensson från en annan.

Svenskar behöver redan idag visum till USA. Vi söker det på nätet i förväg genom en förenklad procedur, men visum behöver vi. Det finns länder där folk inte behöver visum till USA, men Sverige är inte ett av dem och ingenting kommer att förändras om det blir andra regler för att söka visum. Vi måste ju ändå fylla i de tramsiga korten på flygplanen där vi ska svara på frågor om vi dömts för vissa brott, besökt vissa länder etc. Självklart är det aldrig nån som dömts för nåt eller nån som besökt de aktuella länderna.

USA är ett helt land som ljuger för sig själva. Ett land där myndigheterna och presidenten ljuger för medborgarna. På samma sätt som de överdrivna säkerhetskontrollerna på flygplatser har mycket liten betydelse för skyddet mot terrorism har USA:s överdrivna regler för inresor mycket liten betydelse för deras säkerhet. De flesta terroristdåden i USA begås av inhemska högerextremister och attackerna den 11 september 2011 genomfördes framförallt av personer från Saudiarabien, USA:s allierade i Mellanöstern. Ett land vars medborgare inte berörs av de skärpta inresereglerna.

Ett aber finns förstå. Det är om en resa till USA genomförts sen de började kolla fingeravtryck. Då hjälper det inte att byta pass.

Medias rapportering om folk med dubbla pass är helt överdriven och utan proportioner, sans och balans. Trump beter sig som en idiot, men media måste ju inte bete på samma sätt bara för det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements