Två ministrar får gå som en följd av IT-skandalen

Stefan Löfven har förekommit misstroendeförklaring och riksdagsbehandling av sina ministrars ansvar för IT-skandalen på Transportstyrelsen. Anders Ygeman och Anna Johansson avgår men den tredje kritiserade ministern, Peter Hultqvist, sitter kvar.

Ygeman och Hultqvist hade båda informerats om den klantiga upphandlingen och det olaglig agerandet på Transportstyrelsen kring hemliga uppgifter. Ingen av dem brydde sig om informationen. De vidtog inga åtgärder och informerade inge andra ministrar, ej heller den ansvariga ministern Anna Johansson. Hon har förblivit okunnig om det hela ändå tills det blev en offentlig fråga som diskuterats i media. Detta trots att det handlar om hennes ansvarsområde.

Det är märkligt agerande från både Ygeman och Hultqvist och lika märkligt att en av dem får sitta kvar.

Morgan Johansson övertar Ygemans ansvar som inrikesminister. Han är redan justitieminister. Thomas Eneroth blir infrastrukturminister och Heléne Fritzon tar över som migrationsminister efter Morgan Johansson. Utöver detta lämnar Gabriel Wikström regeringen: Han arbetsuppgifter övertas av Annika Strandhäll.

Tidigare av generaldirektören i Transportstyrelsen, Maria Ågren, fått sparken och dömts för brott på grund av sin hantering av upphandlingen och de hemliga uppgifterna.

I april 2015 tog IBM hem Transportstyrelsens upphandling av IT-driften. De lade ut driften till företag i utlandet vilket innebär att hemliga uppgifter skulle kunna hanteras av personer i annat land. En månad senare beslutade generaldirektör Maria Ågren att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter som skrev under flera beslut om avsteg från personuppgiftslagen, offentlighets- och sekretesslagen samt säkerhetsskyddslagen. Något som innebar att flera obehöriga personer fick full tillgång till IT-system med känslig information. Däribland information om personer med skyddad identitet från körkortsregistret och det militära fordonsregistret samt känslig information om broar, hamnar, tunnelbana och vägar har funnits åtkomliga för obehöriga personer

I juni 2017 dömdes Ågren till ett strafföreläggande på 70 dagsböter av åklagare Ewamari Häggkvist, för ”vårdslöshet med hemlig uppgift”. Brottet ska ha begåtts mellan 30 september 2015 och 31 mars 2016. Straffet måste betraktas som mycket milt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Olof Larsson

    ”Ygeman och Hultqvist hade båda informerats om den klantiga upphandlingen och det olaglig agerandet på Transportstyrelsen kring hemliga uppgifter. Ingen av dem brydde sig om informationen. De vidtog inga åtgärder och informerade inge andra ministrar, ej heller den ansvariga ministern Anna Johansson.”

    Detta är i grunden något mer än klantighet. Att det helt uppenbart fanns brister i upphandlingsunderlaget (dessa kan man fundera över) får aldrig kontrollmekanismer som måste finnas både inom myndighet och regeringskansli.

    Ett kardinalfel i detta är den naiva tron att all mänskligt verksamhet kan beskrivas genom