Gängkonflikten i Tynnered – många gripna

Gängkonflikten i Tynnered har de senaste åren varit den våldsammaste av gängkonflikterna i Göteborg. I all andra gängkonflikter i staten är det ganska lugnt, skjutningar förekommer i konflikten i Biskopsgården men i övrigt är de frånvarande med undantaga av i konflikten i Tynnered där flera personer dödats.

Konflikten i Tynnered är mellan ett gäng kring bröderna Vermahmood (en av dem har mördats, invid Frölunda Torg) som GP kallar M-falangen och ett gängs som de kallar Briljantfalangen. M-falangen kallas de efter första bokstaven i bröderna Vermahmoods förnamn. Det vore rimligare att kalla grupperingen för V-falangen. De är bosatta på lite olika håll i Frölunda och Tynnered men även i helt andra stadsdelar. Den andra falangen består av personer kring familjerna Goulara och Rostami. Många av dem bor på Briljantgatan i Tynnered.

Totalt har polisen nu gripit 10 personer ur M-falangen, däribland Maziar Vermahmood som bl.a. har åtalats för vapenbrott och vars dom faller nästa vecka. Hans greps efter att polisen genomfört en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten hittades stora mängder kontanter, 293 600 kronor och 100 euro, samt ett vapen. Han åtalades för grovt vapenbrott och näringspenningtvätt.

Ytterligare 4 personer ur samma kriminella nätverk har åtalats för olika brott. En av dessa män, en man i 30-årsåldern, har tidigare varit misstänkt för dubbelmordet på två bröder i Tynnered i november 2016. En häktad 25-åring hade nycklar till lägenheten och en annan av de fyra männen släpptes i januari 2018 efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på tre år för bland annat grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen

Häromdagen greps dessutom 5 personer till, också de från M-falangen. De greps i en bil och är alla misstänkta för vapenbrott. En av de gripna, född 1991, anses tillhöra toppskiktet inom M-falangen. En av de andra, född 1997, ska vid husrannsakan ha haft vapen i sin bostad. De övriga tre är alla födda år 2000.

Läs mer: