Vegansk påskmat sämre än traditionell påskmat

Sill är bland det bästa som finns att äta för både klimatet, miljön och hälsan. Sill innehåller massvis med nyttiga fetter och näringsämne. Sillfiske är skonsamt för miljön och sker på ett hållbart sätt. Klimatpåverkan från sill är mycket låg. Även ägg är mat med låg utsläpp av växthusgaser och därför miljö- och klimatvänligt. Och potatis är nästan i en klass för sig. I traditionell påskmat är sill, potatis och ägg viktigt.

Avokado som ingår i de flesta veganska påskmenyer är däremot mycket miljö- och klimatfientligt. Dessutom kommer en hel del avokado från apartheidlandet Israel. Avokado innebär skogsskövling och kräver dessutom mycket stora mängder vatten. I Mexico har detta redan inneburit vattenbrist på vissa håll samt att skogar som är viktiga biotoper för en mängd olika djurarter försvunnit.

Även sparris som också ingår i de flesta veganska påskmenyer är sämre för klimatet då en stor del av den sparris som finns i handeln transporteras till Sverige med flyg. Mango och passionsfrukt flygs också hit. Också aubergine som ingår i falsk inlagd sill kan vara ett problem ur klimatsynpunkt beroende på säsong.

Avokado är också sämre än inhemskt naturbeteskött som i likhet med viltkött är i princip klimatneutralt. Nötkött framställt på annat sätt är dock ett stort klimatproblem. Lammkött som också ingår i påskmaten är dock en klimatbov såvida det inte är naturbeteskött.

Utsläppen av koldioxidekvivalenter per kg produkt för vissa matvaror enligt mat-klimatlistan från SLU:

  • Potatis, 0,1
  • Viltkött, 0,5
  • Frukt import, 0,6
  • Bröd, 0,8
  • Sill, 1 (annan källa se här)
  • Mjölk, fil etc, 1
  • Ris, 2
  • Fisk, 3 (genomsnitt)
  • Quorn, 4
  • Grönt/frukt flyg, 11
  • Lammkött, 21
  • Nötkött, 26

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!