Sveriges otryggaste kommuner är glesbygdskommuner

I stort sett samtliga kommuner där otryggheten är stor enligt undersökningen Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2019 är glesbygdskommuner. Undantagen är ett antal förortskommuner i Stockholmsområdet, några kommuner i nordvästra Skåne och ett par kustkommuner i Bohuslän. De senare hamnar på högt värde för otrygghet på grund av många tillfälliga besökare under sommaren vilket sannolikt också gäller norra Öland och Gotland liksom flera vintersportkommuner.

Att glesbygdskommuner tillhör de mest otrygga kommunerna har en koppling till att de har en genomsnittligt äldre befolkning. Äldre vårdas oftare på sjukhus och är mer oroliga för brottslighet.

Västsverige som helhet framstår också som tryggare än övriga Sverige liksom Östergötland och västra Småland.

Undersökningen har gjorts av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

När det gäller brottslighet mer specifikt så är folk på landsbygd (45%) och i småstäder (45%) mer oroliga än folk i storstäder (45%) mätt i den andel som oroar sig i stor utsträckning för brottsligheten i samhället. De verkliga brottsligheten är betydligt högre i storstadsområden. Något som samband mellan verklig brottslighet och upplevd oro verkar inte finnas.

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott, vilket är ungefär lika många
som för 2017. Under den senaste tioårsperioden har det totala antalet anmälda brott ökat med cirka 10 procent vilket motsvarar befolkningsökningen under samma tid. Nån ökning av den anmälda brottsligheten finns alltså inte i förhållande till befolkningsmängden.

Under 2018 anmäldes nästan 109 000 våldsbrott, vilket är ungefär lika många som anmäldes 2017. Den senaste tioårsperioden har antalet anmälda våldsbrott legat på en oförändrad nivå. Eftersom befolkningen under samma tid ökat med cirka 10% innebär detta en minskad våldsbrottslighet. Anmälda brott om misshandel står för drygt tre fjärdedelar av det totala antalet anmälda våldsbrott.

Kommunerna med lägst anmäld våldsbrottslighet är i allmänhet välmående och rika förortskommuner i storstadsområdena men även en del glesbygdsområden. När det gäller stöldbrottsligheten som minskat stadigt under de senaste 10 åren är den lägst i glesbygden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!